Jag bemöter imamernas krav i arabiska media

I en intervju med den arabiska tidningen Daraj bemöter jag imamernas krav på blasfemilagstiftning.

https://daraj.com/89640/?fbclid=IwAR1ZvuUIZR9MplqrYAbO04h_pwVXT1_oi-xjC6yr3tyjZcJkJVcx17jGctA

”Sameh Egyptson, författare och forskare i inter-religiösa relationer vid Lunds universitet, ansåg å sin sida att en individ från extremhögern kunde nå sina mål genom att provocera de okunnigas känslor, vilket ger ett allmänt intryck av att muslimer inte tål kritik eller förolämpningar av islam, vilket är tillåtet enligt svensk lag .

Egyptson tillägger att imamernas uttalande och krav angående lagstiftning i Sverige ””bara handlar om vad de tycker som individer” och att de måste organisera sig i partier som får majoritet för att kunna stifta lagar.

Han tillade, ”Tyvärr fick dessa imamer inte veta att svenska folket gjorde hårt motstånd mot prästernas och kyrkans inflytande i hundratals år, och att historiens hjul inte vänder tillbaka.”

Han tillade att ”kravet att ändra lagar genom våld och terrorism öppnar vägen för extremhögern att vinna popularitet, vilket gör det möjligt för den att nå en parlamentarisk majoritet, vilket ger negativa konsekvenser för alla invandrare och muslimer i synnerhet.”

Egyptson drog slutsatsen att det är en otjänst mot den svenska demokratin, att som de senaste regeringarna bedriva en politik som beviljar uppehållstillstånd till individer utan att informera dem om det svenska politiska och sociala systemet, och att det är deras plikt att respektera lagarna i landet.”

من جانبه، اعتبر سامح إيجبتسون، الكاتب والباحث في العلاقات الدينية في جامعة لوند السويدية، أن فرداً واحداً من اليمين المتطرف استطاع أن يصل إلى أهدافه باستفزاز مشاعر الجاهلين الذين يعطون انطباعاً عاماً بأن عوام المسلمين لا يتقبلون نقد الدين أو الإساءة إلى المعتقدات؛ وهي مفاهيم مسموح بها في السويد بموجب القانون.

يضيف ايجبتسون أن سلطات علماء المسلمين في السويد “لا تتعدى أنفسهم” وأن عليهم أن ينتظموا في أحزاب تحصل على الأغلبية حتى يتمكنوا من سن قوانين. وأضاف: “للأسف لم يتعلم هؤلاء العلماء أن الشعب السويدي قاوم سلطات الكهنة والكنيسة لمئات السنين وأن عجلة التاريخ لا تعود للوراء.”

وأضاف أن “المطالبة بتغيير القوانين عن طريق العنف والإرهاب تفسح المجال لليمين المتطرف لكسب شعبية تمكنه من الوصول إلي أغلبية برلمانية تعطي نتائج سلبية على عموم المهاجرين والمسلمين خاصة”.

وختم أنه من الإساءة للديمقراطية السويدية ما جرت عليه سياسات الحكومات الأخيرة بإعطاء إذن الإقامة لأفراد من دون تعريفهم بالنظام السياسي والاجتماعي السويدي وأن من واجبهم احترام قوانين البلاد.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *