Forskeren som avslører islamistene

Publicerades i Document.no: Helena Edlund   15. november 2021, 16:17

Nå kan de ikke lenger gjemme seg. I en ny bok avslører Sameh Egyptson islamistene som har infiltrert de politiske partiene og det svenske samfunnet. Målet deres? Å innføre et parallellsamfunn basert på sharia.

En røff mandags ettermiddag i oktober møtes vi på et hotell sentralt i Stockholm. Vi har planlagt å møtes lenge, og lykkes til slutt når han besøker hovedstaden. Når jeg endelig finner den rette lobbyen, blir jeg møtt av en smilende Sameh Egyptson.

– Jag har varit på det här hotellet flera gånger, men jag visste faktiskt inte ens att det fanns en kafeteria här, sier han mens vi piloterer oss gjennom hotellet.

Sameh Egyptson ble født i Egypt og vokste opp i en koptisk kristen familie i Kairo. I hjemlandet studerte han Midtøstens og Egypts historie, men etter å ha flyttet til Sverige i 1990 skiftet han spor for å studere språk og religionsvitenskap ved universitetene i Uppsala og Lund. Han har vært en flittig deltaker i debattprogrammer, og var reporter for SVT under den arabiske våren.

I dag er Egyptson doktorgradsstudent i tverreligiøse relasjoner mellom islam og kristendom ved Lunds universitet, og nylig ble hans nye bok «Bosättningen: Muslimska Brödraskapets organisation och vision i Sverige» sluppet. Over hver vår kaffe latte begynner han å fortelle om boka som snart kommer fra trykkeriet.

Bosättningen er en omarbeiding av andre del av verket Holy White Lies – The Muslim Brotherhood in the West – Case Sweden som ble utgitt på engelsk og arabisk i 2018. Den svenske oversettelsen av første del, Erövringen: Om muslimska brödraskapets infiltration i Sverige, kom ut i 2020, og handler om hvordan Det muslimske brorskapet (MB) fremstiller seg som et trossamfunn, samtidig som de prøver å infiltrere svenske myndigheter, Svenska kyrkan og de politiske partiene. Den nå aktuelle andre delen handler om Det muslimske brorskapets organisasjon, og visjonen om å skape et parallellsamfunn i Sverige.

De to bøkene inneholder et omfattende og unikt kildemateriale, spesielt på arabisk, med til sammen over 1200 fotnoter. Noe lignende har ikke blitt samlet før. At det har vært mulig nå, er fordi Egyptson behersker arabisk, og derfor har kunnet lese alle arabiske kilder uten oversettelse.

Måtte betale for forskningen selv

Men Egyptson erfarte tidlig at det var sensitivt å studere Det muslimske brorskapet i Sverige.

– När jag satte igång mitt projekt 2013 fick jag snabbt veta att det var ett ämne som ingen kunde tänka sig att finansiera. Skulle jag forska om Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige, skulle jag därför tvingas göra det för egna pengar. Så jag pratade med min fru. Vi kom överens om att det var viktigt att jag faktiskt gjorde det här. Vi levde på våra sparpengar och på ett arv och när det tog slut tog jag ett lån på en miljon, sier Egyptson og ler.

Forskningen førte til at han følte seg tvunget til å ta del i debatten. Allerede i 2013 begynte han å skrive artikler om de politiske ambisjonene til Sveriges Muslimska Råd (SMR) og Islamiska Förbundet i Sverige (IFiS), og om de svenske organisasjonenes forbindelser til det internasjonale muslimske brorskapet og dets sjefsideolog Yusuf al-Qaradawi.

Egyptson avslørte at det var et uttalt mål for brorskapet å bruke IFiS til å infiltrere de svenske politiske partiene, noe de har lykkes godt med. Forholdet til Centerpartiet begynte allerede i 1991, og noen år senere begynte forholdet til Socialdemokraterna og sideorganisasjonen Broderskapsrörelsen/Tro och Solidaritet. Men også Moderaterna og Miljöpartiet har åpnet opp for brorskapets medlemmer.

– De svenska organisationernas profiler och imamer har så klart gjort allt för att förneka att de har något med Muslimska brödraskapet att göra, men nu kan de inte göra det längre. Jag har tagit fram så många bevis för att toppnamnen i Sverige tvärtom har väldigt starka relationer till det internationella brödraskapet.

Få, men kraftige

I den nye boken mener Egyptson at Islamiska Förbundet på ingen måte har forlatt målet om å etablere det som kalles «en islamsk orden» i Europa og Sverige. Målet er fortsatt et samfunn og et politisk system basert på islamske prinsipper og islamsk lov (sharia). Men i stedet for å bruke voldelig jihad, ønsker IFiS og Det muslimske brorskapet å påvirke samfunnet gradvis og på lang sikt, noe de har hatt suksess med til tross for at antallet aktive islamister i Sverige er mye mindre enn de selv har ønsket å gi inntrykk av.

– De vill gärna framstå som representanter för ”alla muslimer i Sverige”, men det är de självklart inte. Det handlar om en liten grupp som har lyckats få ett extremt inflytande över vissa politiska partier. Sedan använder de partierna som plattformar för att driva igenom en islamistisk ideologi i samhället.

En avhopper fra IFiS hevdet i 2013 at organisasjonen hadde rundt 200 aktive medlemmer. Men Egyptson mener at det faktiske tallet bare er en tidel av det IFiS selv oppgir, og at den indre sirkelen som styrer nettverket ikke utgjør mer enn 20 personer og deres sønner og svigersønner.

Åtte år med forskning

At Sameh Egyptson har lykkes med å avsløre så mye av de islamistiske organisasjonene, skyldes hans bakgrunn og den vitenskapelige metoden han har brukt, mener han. Over sin kaffe latte forteller han hvordan han har tilbrakt utallige timer siden 2013 i ulike arkiver og bibliotek. Han har systematisk gjennomgått organisasjonenes ideologiske dokumenter, uttalelser på nettsider og i media, opptak av telefonsamtaler, brev og møtereferater i letingen etter navn. Alle navnene på gründerne, finansmennene og styremedlemmene har siden blitt studert og sammenlignet – og resultatene var forbløffende.

– Det var många namn, men det tog inte så lång tid innan jag kom på att det var samma personer som ständigt återkom i de olika sammanhangen. Man hade helt enkelt använt olika stavningar när man översatt sitt namn till latinska bokstäver, eller utelämnat ett mellannamn eller använt olika förnamn i olika sammanhang. Det som på pappret såg ut som olika personer var i själva verket en och samma individ.

– De hade dessutom uppgett namn som jag inte fann registrerade på bokföringsregister för att ge sken av att det var flera som engagerade sig i en verksamhet, och man ljög om antalet medlemmar. Medlemsfusket lyckades jag avslöja genom att kontrollera medlemsavgifter i årsredovisningarna. Ett år hävdade exempelvis en moské att man hade 25 000 medlemmar men några år senare uppgav revisorn att inkomsten från medlemsavgifterna bara var drygt 4 000 kronor.

Store penger

Ved å manipulere navnene har de klart å skjule mange familieforhold som ellers ville ha vist hvordan makten over organisasjonene og pengerne er sentrert på en svært liten gruppe individer i noen familier – og det dreier seg om store penger. Studien viser at tre av Islamiska Förbundets organisasjoner tilsammen mottok nesten 620 millioner svenske kroner i skattemidler fra svenske skattebetalere i 2019, det er en økning på over 40 prosent på tre år. Av tilskuddene har disse tre organisasjonene klart å spare over 250 millioner som egenkapital.

– De får alla de här pengarna av samhället för att samhället tror att det ska ”underlätta integrationen”. Men så är det ju inte. Att ha muslimska skolor, islamistiska moskéer och extremistiska föreningar motverkar ju integrationen och det är precis vad islamisterna vill.

Uvitenhet og løgner

Så hvordan har det muslimske brorskapet lyktes så godt? Sameh Egyptson har en teori om det.

– Det handlar om okunskap och lögner. Politikerna är okunniga och naiva, så naiva att Centerpartiet och Socialdemokraterna faktiskt höll utbildningar för IFiS på 90-talet, där man lärde ut hur de bäst sökte bidrag och påverkade media. Partierna har velat tro på IFiS när de påstått att det bara har handlat om opolitiska organisationer som bedriver socialt arbete och vill hjälpa muslimer. Men det har varit taqiyya, vita lögner för att hjälpa sig själva att få makt.

En bok for hvert parlamentsmedlem

Kaffen er drukket for lenge siden, og vi må avslutte en interessant samtale når andre plikter venter. Men før vi skilles, er det én ting jeg gjerne vil vite:

– Sameh Egyptson har brukt to tiår på å avsløre aktivitetene og planene til de islamistiske organisasjonene for Sverige. Så hvilke planer har han nå?

– Jag har avslöjat vad som faktiskt pågår. Nu vill jag skicka boken till alla riksdagsledamöter, för de behöver få veta vad som faktiskt händer i deras land och deras partier. Kanske vill de inte läsa, men då har jag i alla fall gjort vad jag kan, avslutter Sameh Egyptson.

En tanke på “Forskeren som avslører islamistene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *