Recensioner ”Holy White Lies”

Aftonbladet: 10 jun 2019 av Per Gahrton:
Riskerar Sverige att bli ett muslimskt kalifat?

”I en ny studie från Lunds Universitet försöker den svensk-egyptiske forskaren Sameh Egyptson ge sakliga svar på sådana frågor (Holy White Lies – Muslim Brotherhood in the West, case Sweden). Fördelen med Egyptsons arbete är att det inte drar några växlar på andelen muslimer i befolkningen utan koncentrerar sig på organisationer och personer som enligt program och uttalanden inte bara är religiöst muslimska, utan förespråkar politiskt inflytande för islamisk lag eller tradition i svenskt samhällsliv.

Egyptson gör alltså noggrann boskillnad mellan ”muslim”=person som privat tror på islam, och ”islamist”= person som vill att politik och samhällsliv ska styras av islamiska regler.”

”Finns det då islamistiska organisationer i Sverige? Svaret är tveklöst ja. Egyptson detaljgranskar praktiskt taget allt som finns av muslimskt organisationsliv i Sverige, sammanlagt ett drygt dussintal grupperingar… Det framgår av Egyptsons fakta att de flesta av de analyserade organisationerna saknar politisk-islamistisk agenda. Men några har det. Inte minst finns kopplingar till den mest kända islamistiska organisationen i världen, Muslimska Brödraskapet (Al-Ikhwan al-Muslimin), som trots massor av icke-islamistiska välfärdsverksamheter har som målsättning att skapa en islamistisk stat där shari’a utgör grundläggande lagstiftning.”

”Egyptson redovisar fakta om hur islamister försökt ”infiltrera” minst fyra riksdagspartier, S, MP, M och C. Hans sakuppgifter är väldokumenterade.

 ——————————————————————–

– Enoch Times: Av Aron Lamm:
Islamism i Sverige – Intervju med Sameh Egyptson,
”Sameh Egyptsons bok ”Holy White Lies” fyller ett väldigt viktigt hål i svensk offentlighet: Den beskriver vad det fundamentalistiska och islamistiska Muslimska brödraskapet faktiskt är, och hur de och deras allierade lyckats göra sig till ”representanter” för alla svenska muslimer.
Sameh Egyptson är en svensk religionsforskare med egyptiskt ursprung, som tack vare att han har arabiska som modersmål kunnat forska i källor som de flesta svenskar aldrig kommer åt. Hans bok är bitvis ganska ruggig läsning för den som har det minsta oro för en krypande ”islamisering” av Sverige. Han beskriver i stor detalj hur en grupp ideologiskt drivna personer som faktiskt vill återskapa ett islamskt kalifat har trängt långt in i både svensk politik och det svenska civilsamhället.
Epoch Times fick en intervju med författaren. del 2, Pågår en islamisering av Sverige?, 11 april 2019

”Holy White Lies” har formen av en rapport, och med sina många och omfattande hänvisningar liknar den nästan en uppslagsbok.

”När man läser de delar om ”Holy White Lies” som handlar om Sverige får man intryck av att Muslimska brödraskapet totalt tagit över presentationen av ”islam” här. Nästan alla som synts utåt som något slags representanter för islam de senaste årtiondena visar sig tillhöra endera Muslimska brödraskapet eller närstående rörelser.”

————————————————————————

Svenska Dagbladet: 8 nov, 2018 Av Per Gudmundson

I nya boken ”Holy white lies: Muslim brotherhood in the west, case Sweden” (Dar el Mareef publishing) kartlägger den lundensiske religionsforskaren Sameh Egyptson hur Muslimska brödraskapet arbetar i västvärlden, med Sverige som exempel. Utöver Socialdemokraterna kan särskilt nämnas Centerpartiet och Miljöpartiet – men brödraskapets strategi är att arbeta på alla samhällets plan, varför man har sökt sig till alla mottagliga partier. Även Moderaterna hade under en mandatperiod en broder på riksdagsbänken.

Boken är egentligen skriven för en arabisk publik, men har översatts till engelska. Till boken finns en omfattande dokumentation på internet, med primärkällor avfotograferade och arkiverade. Varje partiombudsman borde ha ett exemplar.

————————————————————————

Ahram Weekly

Mohamed Salamawy: Chairman of the Egyptian Writers’ Association and the one who accompanied Nobel Prize winner Mahfous when he received the Nobel Prize in Literature. During the Arabic spring of 2012 he was invited by the UNESCO Council and the Swedish Institute to Sweden to tell about the situation in Egypt.

”I want to call attention to an extremely important book by an Egyptian now living in Sweden, Sameh Egyptson. Holy White Lies: The Muslim Brotherhood in the West…As for the author, just as Sameh Egyptson benefited from his familiarity with Swedish society and its institutions, so too did he benefit from the practical experience he gained with Muslim Brotherhood ideas and modus operandi in his country of origin where he grew up, and from where he migrated to Sweden as a young man.

————————————————————————

En översättning till svenska av Annika Braun

”Det är en uttömmande studie (med verifierade källor) av Muslimska Brödraskapets mål att äga inflytande över stora statliga och icke-statliga institutioner i väst. Strategin är lögner, bedrägeri och dubbelspel. Författaren använder Sverige som en fallstudie, som också är representativ för andra västländer.

Holy White Lies blottlägger och verifierar att Muslimska Brödraskapets ideologi och strategi utgår från bedrägerier. Insikten om detta har ännu inte sjunkit in i Västeuropa. Dess dörrar är öppna för organisationer som arbetar långsiktigt för att eliminera icke-muslimska samhällen.

Sameh Egyptson har enorm fördel av att vara förtrogen med Sverige och dess institutioner, och samtidigt ha erfarenhet av Muslimska brödraskapets idéer och arbetssätt i sitt hemland, Egypten, som han emigrerade från till Sverige som en ung man.”

————————————————————————

Sydsvenska Dagbladets ledarskribent Mats Skogkär 19 november.

”I boken Holy White Lies (Dar El Maaref Publishing House) granskar forskaren och författaren Sameh Egyptson hur muslimska organisationer knutna till Muslimska brödraskapet etablerat sig i Sverige och framgångsrikt gjort sig till politikers föredragna företrädare för svenska muslimer.
Egyptson har dammsugit bland annat Arbetarrörelsens arkiv och de olika regeringsdepartementen på offentliga handlingar med kopplingar till organisationer som Islamiska förbundet i Sverige och Sveriges muslimska råd, SMR.”

————————————————————————

ARON FLAM: Sameh Egyptson ”Heliga Vita Lögner”

”Boken är ett  4 år långt dokumentärt arbete med primära källor varav många var helt okända i Sverige.

Sameh Egyptson gör Dig tjänsten att sammanställa allt.

I historia beror ens svar ofta på frågeställningen. Det är viktigt att komma ihåg när man läser historiska studier. Bara ett tips. Vad du väljer som startpunkt respektive slutpunkt för studien likaså.

Vill du ha en översikt över Muslimska Brödraskapets faktiska etablering i Sverige i modern tid, och genom Sverige Europa, rekommenderar jag den varmt. Om du tycker det är jobbigt att läsa på engelska så har Sameh en insamling för att få ihop pengar till en svensk översättning.”

————————————————————————

Bokrecension för Holy White Lies” av Sayed Khatib

”Egyptsons bok är unik i ämnet och den enda bok som har skrivits om MB och dess sätt att utnyttja den svenska demokratin för att nästla sig in politiken, med målet att vinna makt över den svenska politiska arenan.” ”Hur vågar egentligen ”den arga sossen” anklaga Egyptson för att sprida lögner, medan han själv sprider lögner, okunnighet och förvanskning av fakta?”

————————————————————————

Tidningen Dagen: 30 nov 2018

Islamister har medvetet och systematiskt infiltrerat svenska politiska partier. Det menar Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer vid Lunds universitet, i den nyutkomna boken ”Holy white lies”.

”Hur kan du vara säker på att Muslimska brödraskapet över huvud taget finns i Sverige, då de själva inte påstår det?

– Det är vita lögner, säger Sameh Egyptson och förklarar att det är därför han skrivit sin bok.”

————————————————————————

Poland- public service    PRZEMYSŁAW GOŁYŃSKI

W wielu krajach powstały w Egipcie ruch Bractwa Muzułmańskiego traktowany jest jako organizacja terrorystyczna. W Szwecji jego zwolennicy stali się przywódcami legalnie działających związków i stowarzyszeń, które dla tamtejszych władz są reprezentantami półmilionowej rzeszy szwedzkich muzułmanów. O ich poparcie zabiegają prawie wszystkie tradycyjne partie polityczne. O tym, czy Szwecji grozi islamizacja Przemysław Gołyński rozmawiał z Samehem Egyptsonem, naukowcem Uniwersytetu w Lund badającym stosunki międzyreligijne, autorem książki ”Holy White Lies”.

————————————————————————

Al Ahram Hebdo 21 november.

”Au même titre qu’il a profité de sa connais­sance de la société suédoise où il a émigré, Sameh Egyptson a également profité de sa cohabitation avec les idées des Frères et leurs méthodes de travail dans son pays natal où il a vécu ses premières années et qu’il n’a quitté pour la Suède que lorsqu’il était jeune homme.”

————————————————————————

Al Ahram 18 November 2018

الاديب محمد سلماوي رئيس اتحاد الكتاب في صحيفة الاهرام  18 نوفمبر 2018

كتاب غاية فى الأهمية ذلك الذى أصدره المصرى المهاجر للسويد سامح إيجبتسون بعنوان: «الكذب الأبيض» الذى يبدو أنه طبعه على نفقته الخاصة بمطابع دار المعارف، ففيه يحلل المؤلف بدقة خطط التمكين الكبرى لتنظيم الإخوان من أجل الاستحواذ على المؤسسات الحاكمة فى المجتمعات الغربية سواء الرسمية منها أوالأهلية، وهى خطط تعتمد على الكذب والخداع والتحدث بأكثر من لسان، وقد اتخذ المؤلف من السويد التى يعيش فيها مثالا لبقية الدول الأوروبية.

————————————————————————

Euro-Times 6 Febrauri 2019
كتاب ”الكذب الابيض المقدس” يفكك تنظيم الاخوان في السويد وآليات تغلغله في مؤسسات الدولة

كتاب الكذب الأبيض المقدس هو أحد المسامير الأخيرة في نعش تنظيم الاخوان المسلمين في السويد الذي يمثل أحد اهم التنظيمات المحلية في التنظيم الدولي التي لا يمكن ان تتعايش في الأجواء الحرة الديموقراطية مع استراتيجيات مثل الكذب الأبيض حتى ولو كان هذا الكذب مقدسا.

————————————————————————

جريدة الدستور 29/12/2018

سامح إيجيبتسون يكشف كذب ”الإخوان” المُقدس لدى حكومة السويد

”كشف الكاتب والباحث السويدي سامح إيجيبتسون؛ عن أكاذيب الإخوان التي خدعوا بها حكومة السويد خلال عشرين عامًا، وحصول منها على مليارات الدولارات، التي استخدموها في تمويل أنشطتهم الإرهابية حول العالم.”

”وضع ”سامح” خلاصة بحثه الأكاديمي بجامعة لوند في السويد؛ في كتابه «الكذب الأبيض المقدس» الصادر مؤخرًا عن المركز الثقافي السويدي بالتعاون مع دار المعارف بالقاهرة، متضمنا كافة الوثائق والسجلات التي تكشف كيف تسلل الإخوان إلى صلب المجتمع والسياسة السويدية عبر أكاذيب لا يخجلون من إنكارها.

يشكل كتاب «الكذب الأبيض المقدس» ناقوس خطر للمجتمعات العربية، لفهم هذه الأساليب والممارسات حتى ننتبه أن عدم التصدي للأكاذيب والإدعاءات، يجعلنا مساهمين بشكل أو بآخر في الأفعال المُستفادة من وراء الأكاذيب والتي لا تكون أبدًا أفعالا أخلاقية.”

————————————————————————

– NB Nyhetsbyrån: AV CHRISTOPHER JARNVAL:, 23 NOVEMBER 2018
Vi vill inte dra uppmärksamhet till det faktum att vi håller på att islamisera Västvärlden’
”Man kan säga att Egyptson slutligt vederlägger alla tomma och okunniga beskyllningar om ’islamofobi’. För det han lägger fram är fakta och gedigen kunskap. Inga fobier.”
————————————————————————
Expressen: 25 nov 2018 Av: Sameh Egyptson

”Det är angeläget att svenska partier nu utreder infiltrationen av islamister och återgår till sina ideologiska värdegrunder. För varje nytt avslöjande förlorar partierna förtroende. Bland förlorarna hittar vi inte minst de muslimska väljare som inte håller med islamisterna.

Det är dags att utreda saken nu – innan det är försent.”

————————————————————————

Boksläpp 22 november 18.00 Atriumgården, Lund

Boklansering: Holy white lies

Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer vid Lunds universitet, presenterar sin bok Holy white lies som handlar om Muslimska brödraskapets inflytande i västvärlden och Sverige.

Arrangeras i samarbete med Humanisterna.

https://web.archive.org/save/https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/holy-white-lies-boklansering-2788070  

Arrangör

————————————————————————

Demokrativärnet: 18 November 2018
منظمه الدفاع عن الديموقراطيه تتبني الكتاب وتقيم حفله توقيع بالعاصمه السويديه استوكهلم

https://www.facebook.com/sameh.egyptson/posts/10217057703016433

Boklansering: Holy White Lies av Sameh Egyptson

På söndag 18 nov berättar Sameh Egyptson om sin nya bok ”Holy White Lies – Muslim Brotherhood in the West, case ”Sweden”. Evenemanget är fullbokat och äger rum i centrala Stockholm.

https://web.archive.org/web/20190820144054/http://www.demokrativarnet.se/2018/11/16/boklansering-holy-white-lies-sameh-egyptson/?fbclid=IwAR1vKdlHQbNCf4KpEF6c-Xd5g3XHrMMK3GCiWz7I0AIq7nOG45iY5j6YFB

————————————————————————

Book launch ”Holy White Lies” by Sameh Egyptson in Malmö

حفل توقيع كتاب الكذب الأبيض المقدس بمدينه مالمو تحت رعايه رابطه الانسانيين
11-12-2018 Studio, Malmö 18:00. 19:00

https://m.facebook.com/events/287876941840436

————————————————————————

Book launch ”Holy White Lies” by Sameh Egyptson in Lund

حفل توقيع كتاب الكذب الأبيض المقدس بمدينه لوند تحت رعايه رابطه الانسانيين
11-12-2018 Studio, Malmö 18:00. 19:00

https://m.facebook.com/events/287876941840436

https://www.facebook.com/anna.jung.9469/posts/10156231082833579

————————————————————————

Book launch ”Holy White Lies” by Sameh Egyptson 

Book release for the Arabic and english version will be in Cairo, Egypt, Sunday October 21, 2018 at 18:00:19:00, Dar Al madre. Abd Al Khaled Throat. Cairo center.

Bokshop in Sweden
www.egyptson.se

Bokshop in Egypt
Dar Al mareef

حفل توقيع كتاب الكذب الأبيض المقدس للكاتب و الباحث السويدى-المصرى سامح ايجيبتسون
بمكتبة دار المعارف – شارع عبد الخلق ثروت – وسط البلد يوم الأحد 21 اكتوبر الساعة السادسة مساء

https://www.facebook.com/events/1077612485749916/

————————————————————————

صفحه المؤلف الرسميه بجامعه لوند السويديه

Officiell hemsida vid Lunds universitet
https://portal.research.lu.se/portal/sv/persons/sameh-egyptson(b22d1499-ac7f-4abc-8e4c-5fd4bd717c8d).html

En tanke på “Recensioner ”Holy White Lies”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *