Centerpartiet bör se upp med islamistisk infiltration

Publicerade i Dagen 07 november 2020

http://web.archive.org/web/20201110190216/https://www.dagen.se/debatt/2020/11/07/centerpartiet-bor-se-upp-med-islamistisk-infiltration/

Efter flertalet uppmärksammade skandaler bör Centerpartiet föra ett ordentligt internt samtal om tolkningen av religionsfrihetslagen och om stödet till islamistiska organisationer, skriver Sameh Egyptson.

Efter halshuggningen av den franske läraren Samuel Paty skriver Annie Lööf på Twitter “Tillsammans står vi enade mot extremism och radikal islamism”. Men verkligheten och historien säger något annat. Tre dagar tidigare, den 17/10, skrev en förtroendevald i Centern, Mahmoud Addas, på sin Facebooksida och efterlyste lagstiftning som bestraffar hädelse. I en arabisk version skrev Addas att hädelsen “förtjänar straff”.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1318619133869699074&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.dagen.se%2Fdebatt%2F2020%2F11%2F07%2Fcenterpartiet-bor-se-upp-med-islamistisk-infiltration%2F&siteScreenName=dagen&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

När inlägget uppmärksammades förklarade partiet i Krokom att Addas hade insett att hans text blivit missförstådd. För detta missförstånd bad han om ursäkt. Efter hård kritik i sociala medier meddelade partiet i Krokom och Jämtland att de uppmanat Addas att lämna alla sina uppdrag och att han avslutade sitt medlemskap.

Detta var inte ett engångsfenomen utan påminner om tidigare skandaler som drabbat partiet. Inför valet till riksdagen 2006 skickade centerpartisten Mahmoud Aldebe ett brev till de politiska partierna där han krävde särlagstiftning för muslimer i Sverige. Brevet uppmärksammades av SVT-programmet “Uppdrag granskning”. Aldebes fru Ebtisam Aldebe har uttalat motsvarande krav och lyckades också kandidera till riksdagen 2006 för partiet med stöd från partiledaren Maud Olofsson. Förklaringen var då densamma som partiledningen i Krokoms första uttalande, det vill säga missförstånd och feltolkning.

Läs också: Frida Park: Ibn Rushd har ansvar att hålla rent från islamism i de egna leden

Ebtisam Aldebe blev aldrig riksdagsledamot, däremot ersättare i riksdagen för partiet. Hon var med och drev på till exempel etablering av studieförbundet Ibn Rushd. Hon fick senare uppmärksamhet när hon i tingsrätten i Solna som nämndeman tog ställning mer i enlighet med sharialag än svensk lagstiftning. Efter skandalen tvingades partiet utesluta henne och frånta henne alla uppdrag (Världen idag 5/3-2018). En liknande skandal ser vi gällande en toppkandidat till riksdagen 2018 i Göteborg, Mikail Yüksel, som avslöjades ha haft samröre med det turkiska ultranationalistiska partiet Grå vargarna. Han startade senare ett parti med en tveksam agenda, partiet Nyans med ett partiprogram som passar Aldebe och Addas åsikter som hand i handsken.

Inlägget och reaktionen från Centerpartiets ledning i Jämtland väcker frågan om och i vilken utsträckning partiet är infiltrerat av islamister som påverkar partiets beslut.

Centerpartiet är egentligen det parti som öppnade porten för islamisternas inflytande i samhället.—  Sameh Egyptson

Svaret finns kanske i den process som Centerpartiet har genomgått. I boken “Erövringen” ägnar jag en del åt islamistisk infiltration av Centerpartiet, ett kapitel i partiets historia som många inte känner till. Centerpartiet är egentligen det parti som öppnade porten för islamisternas inflytande i samhället. Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet fanns nära relationer mellan partiet och islamister.

Redaktören för den islamiska tidskriften Salaam hävdar i nummer 9/1991 att Centerpartiet “lagt ett antal motioner för att stödja muslimernas krav”. Något som verkar stämma då man kan se att Pär Granstedt (C) har skrivit flera motioner till stöd för muslimer. En av dem är “Muslimers situation på arbetsplatser” Motion 1990/91:A727″. I motionen stöder man muslimernas möjlighet att utnyttja rätten att bygga moskéer och deras deltagande i fredagsbön på de större arbetsplatserna. Man stöder också ledighet för muslimer vid ramadans första och sista dag, samt vid den stora offerfesten, som varar i tre dagar – som ett alternativ till den svenska julledigheten. Motionen reser den retoriska frågan “Vad innebär religionsfrihetslagen om vi inte också samtidigt tillförsäkrar muslimer en möjlighet att utöva sin religion enskilt och i grupp?”

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Rättskipning på villovägar

En månad före valet 1991 rapporterade tidskriften Salaam (9/1991) att det organiserades en internationell konferens där man marknadsförde Centerpartiet för muslimska deltagare. På konferensen deltog partisekreterare Åke Petterson, riksdagsledamot Pär Granstedt och ansvarig för invandrarfrågor, Ingrid Petersson. Man bjöd också in de ledande företrädarna för den tyska islamistiska och antisemitiska turkiska organisationen Milli Görüs. Konferensen ingick i ett projekt, finansierat med ekonomiskt stöd av dåvarande Invandrarverket, som syftade till att utbilda svenska muslimer i ledarskap och administration av samhällsinstitutioner. Projektet avslutades hösten 1994 med resultatet att en moské i Alby byggdes. Samma Albymoské blev känd i medier inför valet 2018 när Ali Khalil, MP-politiker, avslöjades av “Uppdrag Granskning” med att erbjuda Moderaterna 3000 röster från Albymoskén i utbyte mot att det skulle beviljas bygglov för ytterligare en moské.

Det är ett positivt tecken att ledningen i Krokom och Jämtland lyssnade på opinionen och att partiledaren skriver om sitt stöd för yttrandefrihet. Partiet bör dock föra ett ordentligt internt samtal om tolkningen av religionsfrihetslagen och om relationen till islamistiska organisationer.Köp Erövringen:https://egyptson.se/shop#!/products/er%C3%B6vringen
Köp E-boken med klickbara unika länkar på Google books
books.google.se/books/about/ER%C3%96VRINGEN.html 
Kontakta Sameh Egyptson för intervju: Tel: 0707267161. Email: 
sameh.egyptson@egyptson.se
Pressbilder och bilder från boken: drive.google.com/drive/folders/10qqnDzSYbiLzIxul9ZIF9QvgXP_zh-fJ?usp=sharing  
Boka föreläsningar och föredrag med Sameh Egyptson:
docs.google.com/document/d/12C5NTSjgEEstiFwkQY2ea_zBpORLKhTmbap_YgslW9o/edit?usp=sharing 
Läs recensioner och få mer information:wordpress.egyptson.se/2018/11/23/news-about-holy-white-lies/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *