Miljöpartister, Rebwar Hassan bör få upprättelse!

Utdrag från Erövringen

Inför valet 2018 uppdagades en ny skandal. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka Ali Khalil erbjöd oppositionsrådet i Botkyrka, moderaten Stina Lundgren att få tusentals röster i valet i utbyte mot att Moderaterna skulle se till att församlingen beviljades bygglov till en ny moské.470 Khalil hade flera tunga poster inom kommunen och satt bland annat i kommunstyrelsen samt var samordnare på Islamic Relief Sverige som grundades av Muslimska Brödraskapet.

Han var kritisk till att gränskontroller infördes under flyktingkrisen 2015.471 Khalil hamnade tidigare i blåsväder när Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi startade en debatt om att Khalil på sin Facebooksida gillar både Muslimska Brödraskapet och Al-Qaradawi.472

Dagen efter SVT:s Uppdrag Granskning meddelade Miljöpartiet att Ali Khalil lämnade sina uppdrag och MP hade bett länsstyrelsen att stryka honom från kommunvalslistan, där han stod som fjärde namn.473

Forskare vid Försvarshögskolan Lars Nicander tillkännagav sin rädsla för att MP hade infiltrerats av islamister.474 Till Sveriges Television kommenterade Bo Rothstein, professor i statsvetenskap att det tyder på en rätt dramatisk upplösning av partilojaliteten i Botkyrka. Han beskrev det som att:

“Det är ju en ovanlig typ av politisk uppgörelse i vår del av världen och vi kan som forskare visa att den här typen av politik har, om detta sprider sig och blir väldigt allmänt, negativa effekter på demokratins förmåga att leverera mänsklig välfärd.”475

Ledarsidan i Borås Tidning har gått längre i bedömningen av avslöjandena den 7 september 2018 och ansåg att även om partier sparkar infiltratörer förändrar inte detta att riksdagsvalet redan är skadat.476 Landstingsledamot, gruppledare i Skärholmen och tidigare riksdagsledamot, Rebwar Hassan, argumenterade för att Miljöpartiet måste göra upp med islamisterna som har alldeles för stort inflytande i partiet. Han krävde att dessa islamister skulle uteslutas från partikanslier och presenterade ett exempel där en miljöpartist från Skärholmen i Stockholm, Rafet Candemir, fått ett uppdrag av turkiska staten, under ledning av Erdoğan, att vara Sveriges representant i ett råd i Turkiet.477 Som svar på kritiken uteslöts Hassan från partiet med motivering att han allvarligt skadat partiet. Hassan beklagade att MP numera är något annat än ett miljöparti och att etablerande av islamistiska parallellsamhällen har underlättats av att politisk islam har prackats på partiet. Han anser dessutom att pengar som utbetalas för arbete mot islamofobi används för att sprida politisk islam.478

Hassans tvist med MPs ledning väcker en viktig fråga gällande i vilken omfattning MP och andra partier är infiltrerade i kommunalt och landstingsavseende.


472 Sjögren Anna och Palma Patricia, “Ali Khalil (MP) svarar på anklagelserna: ”Jag gillar inte det Muslimska brödraskapet”, Stockholm direkt, 2016-04-29: http://web.archive.org/web/20160502201912/http://www.stockholmdirekt.se:80/nyheter/ali-khalil-mp-svarar-pa-anklagelserna-jag-gillar-inte-det-muslimska-brodraskapet/aRKpdA!1RBpLb6eh0lPg1pTlPBzMA/

473 TT, ”MP-politiker sparkas efter fuskmisstanke” Borås Tidning 2018-09-09:
http://web.archive.org/web/20180909054039/https://www.bt.se/tt-inrikes/mp-politiker-far-ga-efter-ug-uppgifter/

474 Forsberg Oskar och Dickson Staffan “Forskare: Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister”, Aftonbladet, 2016-04-22: https://web.archive.org/web/20170224231914/https:/www.aftonbladet.se/nyheter/article22685523.ab

475 SVT, Uppdrag granskning, Statsvetaren om Botkyrka: ”Det är en variant av politisk korruption”, 2018-09-07:
http://web.archive.org/web/20180912061135/https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/statsvetaren-ombotkyrka-det-ar-en-variant-av-politisk-korruption-botkyrka-det-ar-en-variant-av-politisk-korruption

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *