Ett allvarligt och farligt spel

slutreplik

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-allvarligt-och-farligt-spel_4265889.svd

 

Omar Mustafa väljer att inte själv svara på min vädjan om återhållsamhet. Han låter i stället Mohammed Kharraki, replikera å Islamiska Förbundets vägnar (Brännpunkt 17/1).

Mohammed Kharraki bekräftar nu för första gången att Omar Mustafa intervjuades av Europress arabia och fortsätter att rikta anklagelser, den här gången om vissa specifika attacker mot moskéer av kristna emigranter och muslimer av en annan inriktning. Han hävdar att det skett historiskt och nämner två händelser, en på 90-talet och en annan 2010. I svaret använder Kharraki begreppet historiskt och vill att läsaren ska uppfatta det som historiska fakta när han hänvisar till moskéledningen och dialogprojektet. Han skriver dock inte om dessa händelser lett till åtal eller någon fällande dom eller om detta bara är misstankar från deras sida. Han förnekar heller inte att Mustafa spelat ut judiska synagoger mot moskéer vad gäller statliga pengar för beskydd.

Kharakhi skriver i sin replik att citat: ”Egyptson har i sin tesdrivna text flera svepande anklagelser, lösryckta citat och direkta lögner.” Det som verkligen är moraliskt ifrågasatt är Omar Mustafas beteende gällande den här intervjun. Omar Mustafa varken bekräftar eller dementerar det som han sagt i intervjun.

Först skriver Omar Mustafa på sitt twitterkonto den 3/1, citat ”En FB-sida för kristna araber sprider rykten om att jag beskyller de senaste moskébränderna på kristna araber. Detta är självfallet lögn”. Omar Mustafa skriver ingenting om intervjun med Europress arabia och vad han där sagt, utan dementerar att han skulle ha fört fram anklagelser om de allra senaste attackerna mot moskéer, där polisutredningarna just har påbörjats och där man rimligen inte kan ha någon som helst åsikt om vad som skett.

Det visar sig att de ansvariga för FB-sidan som heter Sweden for Christ, kristna arabisktalande, läste artikeln på Europress arabia och med hårda ordalag krävde bevis från Omar Mustafa för hans anklagelser. Omar Mustafa besvarade inte kraven utan skrev det ovannämda meddelandet på sin FB och Twitter. Reaktionen på Omar Mustafas inlägg var starkt fördömande och flera gav honom råd att anmäla sidan för förtal.

Omar Mustafas vänner på FB skriver på hans FB-sida att de anmälde den utpekade FB-sidan Sweden for Christs för förtal och lyckades få den tillfälligt stängd. När sajten sedan öppnades fanns där en länk där Europress Arabia bekräftar vad som sagts i intervjun. Denna länk finns för övrigt kvar. Jag bad Omar Mustafa på Twitter om en kommentar om Europress Arabias bekräftelse av vad han hade sagt. Omar Mustafa undvek att svara, men fortsatte att twittra i andra ämnen som om inget hänt. Europress Arabia kom med sin slutkommentar i twitterkorrespondensen på arabiska, att Omar Mustafa inte kommer att dementera artikeln. Det handlar alltså nu inte om nån missuppfattning om anklagelserna, utan istället vilka specifika moskéattacker det gäller.

Jag har kontaktat polismyndigheten för upplysning om huruvida det finns fällande domar i de nämnda fallen. En snabb sökning på internet visar att det varken finns åtal eller fällande dom mot kristna emigranter från Mellanöstern i Hallunda-fallet och ingen information överhuvudtaget om angrepp mot moskén på Södermalm under 90-talet. Svaret från polismyndigheten kommer jag att publicera på min blogg.

Jag förstår också att Islamiska Förbundet inte vill ta till orda om Hassan Moussas hårda anklagelser om början på ett folkmord på muslimer, särskilt som han uppenbarligen klättrat högre upp i den religiösa hierarkin. Hassan Moussa är nu inte vem som helst i det så kallade muslimska civilsamhället. I en nyhetsartikel i SvD 14/12 2010 beskrivs han som citat ”en av Sveriges mest inflytelserika imamer, ordförande för Sveriges imamråd, teologiskt råd till Islamiska Förbundet som driver Stockholms moské, vice ordförande i det svenska Fatwarådet och sitter med i det internationella Fatwarådet.” Artikeln publicerades samtidigt som Omar Mustafa var ordförande för Islamiska Förbundet.

Moussa presenterar sig fortfarande i flera tv-satellit-kanaler som vice ordförande i det svenska Fatwarådet och generalsekreterare för Svenska islamiska stiftelsen. Det som intresserar mig mest är hur mycket stöd hans beskrivningar som sprids över globala medier, om ett hotande folkmord mot muslimer samt judiska/sionistiska och kristna konspirationer mot muslimer i Sverige, har i det som kallas det muslimska civilsamhället. Dessa idéer sammanfaller med Omar Mustafas och talesmannen för Islamiska Förbundet, Mohammed Kharrakis, anklagelser. Jag undrar vidare vilken bild de egentligen vill ge till världens muslimer om Sverige och framför allt till muslimska flyktingar, inklusive jihadister från Syrien och Irak.

Att förstärka identiteter genom att spela ut grupper mot varandra är ett allvarligt och farligt spel som alla förlorar på. Bara det faktum att uppgifterna om moskéattackerna i Sverige blivit en världsnyhet utomlands, har skadat Sverige-bilden och kan till och med äventyra möjligheterna för Sverige att få den plats i FN:s säkerhetsråd som man hoppas kunna få, menar förre chefen för Svenska Institutet, Olle Wästberg, i en intervju i TV4 6/1. Att i detta läge spä på detta, med olika budskap till arabiska respektive svenska medier är förkastligt.

Den här typen av svepande anklagelser, oavsett när det ska ha skett, ger islamofober och rasister vatten på sin kvarn och ger samtidigt argument åt militanta kristna, jihadister, högerextremister, med flera att slå till mot till exempel moskéer, kyrkor eller andra svenska mål. Jag hoppas att Omar Mustafa och Islamiska Förbundet förstår hur allvarligt detta är, erkänner och sedan slutar med denna metod med dubbla budskap. Jag hoppas att de inser att religiösa minoriteter har allt att vinna på att gå fram gemensamt för att bevara religionsfriheten.

SAMEH EGYPTSON

islamolog, religionsforskare vid Lunds universitet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *