Islamiska Förbundet svarar på Egyptsons anklagelser

Nu kommer Islamiska Förbundet med svar. Artikeln jag hänvisar till finns kvar på nätet.  Europress Arabia Jag uppmanar alla som kan arabiska att läsa artikeln och deras svar och kommenterar. Utförlig svar kommer från mig när jag får svar Hassan Moussa. Här är deras svar:

Sameh Egyptson har i sin artikel anklagat Islamiska Förbundet och dess ordförande Omar Mustafa för att i arabiska medier ha utryckt sig på ett annat sätt än det man gjort i svenska medier och att Islamiska Förbundet syftar till att trigga igång en ”sekteristisk konflikt”, ”ställa utsatta minoritetsgrupper mot varandra” och ”motivera militanta extremister att begå terrorhandlingar”. Egyptson har i sin tesdrivna text flera svepande anklagelser, lösryckta citat och direkta lögner. Det stämmer att Islamiska Förbundet har uttalat sig i flera internationella medier i samband med attackerna på moskéerna runt årsskiftet. På ”Rör inte min moské”-manifestationen i Stockholm 2/1 blev ordförande Omar Mustafa intervjuad av Aljazeera Arabiska. Där talade Omar varmt om den starka solidaritetsrörelsen som sprids i Sverige till stöd för de attackerade moskéerna. Islamiska Förbundet har också gått ut i andra medier med samma budskap, och alla länkar finns att hitta på Förbundets Facebook-sida. Vi vill också påpeka det självklara att vi inte står för vad andra personer har sagt i andra organisationers namn, därför svarar vi enbart på det som Omar Mustafa anklagats för i Egyptsons artikel. Egyptson hänvisar till en artikel på Europress Arabia som sammanfattar en intervju med Omar Mustafa, utan att ta med några direkta citat.Omar berättar i intervjun om problemen med islamofobins utspridning och de ständiga hatbrotten mot moskéer under år 2014. Omar menar att den växande antimuslimska rörelsen gör att moskéerna är särskilt utsatta nu, men att man inte med säkerhet vet vem som genomfört de senaste attackerna då polisen inte kunnat presentera några misstänkta. Det stämmer att moskéer historiskt har attackerats av andra än högerextrema rasister. Bl.a. blev vår egen moské på Södermalm i Stockholm angripen av extrema jihadister på 90-talet. Även moskén i Hallunda söder om Stockholm vittnar om upprepade trakasserier från ett ungdomsgäng som enligt moskéledningen hade en kristen bakgrund från mellanöstern. År 2010 blev moskén brutalt angripen. Omar har själv engagerat sig i händelsen i Hallunda tillsammans med flera muslimska och ortodoxa företrädare för att få till ett dialogprojekt och minska motsättningarna. Visst finns det motsättningar mellan grupper på sina håll i landet. Detta har Islamiska Förbundet förebyggt och motarbetat i många år och har aldrig haft intresse av att hetsa på motsättningarna vare sig medialt eller på andra sätt. Det är snarare Egyptson själv som nu desperat och amatörmässigt försöker förvränga Islamiska Förbundets budskap och arbete för att bevisa sin tes, en tes som just syftar till ökade motsättningar i en tid då vi alla drabbas av extremisternas framfart.  Mohamed Kharraki, talesperson för Islamiska Förbundet 2015-01-17

En tanke på “Islamiska Förbundet svarar på Egyptsons anklagelser

  1. Det var ett otroligt svagt svar på kritiken som Egyptson framfört. I princip förnekar man inget av hans påståenden. Det är snarare så att man upprepar budskapet att kristna minoriteter från Mellanöstern ligger bakom attackerna samt upprepar anklagelserna om islamofobi i det svenska samhället som det största problemet. Man ger inga svar om Egyptsons exempel på hur islamiska företrädare sprider antisemitiska konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *