”Fel att bidra till mer polarisering”

Publicerad i Sv D, 17 januari 2015
http://web.archive.org/save/https://www.svd.se/fel-att-bidra-till-mer-polarisering

Företrädare för svenska muslimer har i arabiska medier uttryckt sig på ett sätt som de inte gjort här i Sverige. Deras uttalanden riskerar att spä på polariseringen mellan olika religiösa grupper, skriver religionsforskaren Sameh Egyptson.

 

Företrädare för svenska muslimer har i arabiska medier uttryckt sig på ett sätt som de inte gjort här i Sverige. Deras uttalanden riskerar att spä på polariseringen mellan olika religiösa grupper, skriver religionsforskaren Sameh Egyptson.

Attackerna mot svenska moskéer nyligen har fått stor internationell uppmärksamhet. Men tar man del av det som sagts från muslimska organisationsföreträdare i Sverige inför en arabisk publik, så får man en helt annan bild än det som sagts här hemma. Intervjuad av nyhetsbyrån Europress Arabia 28/12 ­säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet, att ”några moskéer som sattes i brand tidigare var attacker från kristna emigranter från Mellanöstern, medan några andra moskéer blev ­attackerade av andra muslimer med annan tro eller ideologi”.

http://europressarabia.com/index.php?aa=news&id22=681

Det skulle alltså handla om sekteristiska konflikter som vi känner igen från Mellanöstern och som nu spridit sig till Sverige genom invandringen. Med tanke på det tydliga utpekandet av ”kristna immigranter från Mellanöstern” och ”andra muslimer med annan tro eller ideologi” (läs shia) kan Omar Mustafa, som ledare för det muslimska brödraskapsdominerade Islamiska förbundet trigga attacker mellan emigranternas kyrkor från Mellanöstern och muslimska inriktningars moskéer i en oändlig spiral. Omar Mustafa klagar i samma intervju på att den tidigare svenska regeringen nekat att ge moskéerna skydd, medan den gett judiska synagogor både skydd och nödvändiga penningmedel. Och med detta uttalande om de andra som har lagt beslag på de statliga pengarna tar Omar Mustafa till det gamla vanliga tricket att spela ut och jämföra religiösa grupper med varandra. Det andra fallet skedde under julhelgen i satellitkanalen Al Jazeera, som följs av arabisktalande över hela världen, i samband med nyheten från Sverige om moskébranden i Eskilstuna. Al Jazeera ­intervjuade ett flertal gånger Hassan Moussa, generalsekreterare för Svenska Islamiska Stiftelsen, ordförande i det svenska imam-rådet och verksam vid Södermoskén i Stockholm. I intervjun säger han att det som hänt inte är någonting annat än inledningen och början på ett folkmord på muslimer i Sverige. Hassan Moussa använder uttrycket ”islamocaust”, alltså en remix på uttrycket holocaust, det vill säga förintelsen på judarna under andra världskriget. Den 28 december ger Moussa samma budskap om ett påbörjat svenskt folkmord på muslimer i Sverige på den svenska-arabiska webbsidan arabnyheter.info.

http://arabnyheter.info/ar/archives/61512

I början på det nya året sände Al Jazeera ett längre debattprogram om ”hatet mot Islam i Sverige och i Europa. Vem leder det och vem ligger bakom?”, en debatt som numera finns på Youtube. Här ger Moussa samma budskap igen om ett påbörjat svenskt folkmord på muslimer och skyller islamofobin i Sverige på flera saker. Den första orsaken till hatet är den undervisning som ges i den ­sekulära svenska skolan. Den återspeglar inte den sanna islam och verklighetens muslimer. Utöver det lägger han skulden på medierna i Sverige, som enligt honom skyller alla brott och all terror på islam och muslimer. Den skillnad som han anser sig ha funnit mellan synen på muslimer och synen på andra minoriteter, som till exempel judar, säger han beror på att ”judarna har skaffat sig en arsenal, så att ingen vågar komma i deras närhet. De använder medierna som sina svärd och pengar och ekonomi som sin styrka.” Han binder också attackerna mot moskéerna i Sverige till en dold agenda som enligt honom har med Sveriges erkännande av staten Palestina att göra. Det skulle med andra ord vara fråga om Israel-vänliga kretsar i Sverige som tar hämnd. https://www.youtube.com/watch?v=9ccbyJpUFoA&feature=youtu.be. Tidigare har Moussa i Al Jazeera i en intervju som också finns på Youtube, hävdat att islamofobin i Sverige ingår i ett sionistiskt propagandaupplägg. https://www.youtube.com/watch?v=tmrb789j44g&feature=youtu.be 2013 stödde den svenska regeringen en internationell konferens i Stockholm som Hassan Moussa var ansvarig för. En representant för den svenska regeringen höll ett av huvudtalen. . http://h24-files.s3.amazonaws.com/152310/472262-v75el.pdf Det vore bra om den svenska regeringen, utrikesminister Margot Wallström, partier, politiker och organisationer som har kontakter med (personer som representerar) muslimer i Sverige kunde klargöra hur man ser på budskapet om ett hotande folkmord mot muslimer och judiska/sionistiska och kristna konspirationer mot muslimer som sprids i arabiska medier. Den 2 februari har kulturminister Alice Bah Kuhnke inbjudit till överläggningar om hur man ska lägga upp ett arbete för att komma åt islamo­fobin i samhället. Det har inte sagts vilka som ska representera Sveriges muslimer vid det mötet. De verklighetsbeskrivningar som ledande muslimer i Sverige, bland annat Omar Mustafa och Hassan Moussa uttrycker, ger starka argument åt militanta islamister om att det inte finns något annat sätt att stoppa den skrämmande utvecklingen än att ta till vapen. Om inte svenska muslimska organisationsföreträdare förstår att deras beskrivningar om läget i Sverige i utländska medier är en del i ett farligt ­polariserande spel så finns det skäl för oss som har vuxit upp i Mellanöstern att vänligt men bestämt upplysa dem om detta. SAMEH EGYPTSON islamolog, religionsforskare vid Lunds universitet

7 reaktioner på ””Fel att bidra till mer polarisering”

  1. Tack Sameh !!!
    Jag har samma uppfattning att en del muslimska företrädare/imamer talar med dubbla tungor och bidrager till den ökade polariseringen mellan oss.
    Deras rapporter bidrager till uppvigling av människor i Pakistan, mellanöstern och Afrika.

    Jan N

  2. Går det att ordna en översättning av Hassan Moussa-intervjun på arabnyheter.info? Det skulle underlätta mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *