Egypten –   Från Tahrirdröm till mardröm

På lördag faller den slutliga domen mot Egyptens forne president Hosni Mubarak. Dagen innan har islamisterna förklarat ska vara en islamistisk revolutionsdag. Många befarar nu våldsamheter och militären är redan ute på gatorna. Tahrirtorget i Kairo, där den sekulära protesterna mot Mubarak än gången började är nu spärrat och omringat av militär. Inrikesministeriet har gått ut med uttalande och att våldsamheter kommer att mötas på alla sätt.

Islamisterna, som förlorade makten vid avsättningen av president Mursi förra året har talat om den 28 november som ”identitetens dag”. Enligt dem har militären åsidosatt Islam som varande liktydigt med Egyptens identitet, det trots att också har många miljoner medborgare som är kristna och har en koptisk kristen kyrka som varit verksam i landet långt före Islam fanns som religion.

Den valda dagen för protesterna, dagen före domen mot Mubarak, har satt igång många konspirationsteorier. Demokratiaktivister anklagar den ”djupa staten” för en planering för ett frikännande av Mubarak och att man påverkat islamisterna att välja just den dagen för demonstrationer. Våldsamheter som man kan vänta sig på fredagen och motaktioner som kommer att sättas in det kommer att omöjliggöra för folkmassor att protestera mot en friande för Mubarak dagen efter. Det här sammanfaller med ett uttalande från kalifen Abu Bakr E-Baghdadi, ledaren för Islamiska Staten som sagt att han önskar att hans anhängare i Sinai sprider kampen mot den egyptiska militären till huvudstaden och till Nildalen. Egyptierna får med andra ord välja mellan ett militärstyre och ett islamistiskt styre.

De sekulära ungdomsrörelser som satte igång protesterna mot Mubaraks system i januari 2011, ”6 april-” och ”Revolutionära fronten” har tagit avstånd från de kommande protesterna och förklarar dem som varande sekteristisk religiös protest. De flesta ledande personer i den här ungdomsrörelsen som låg bakom protesterna mot Mubarak sitter i fängelse. Det på grund av den demonstrationslag som de anser begränsar mänskliga rättigheter och möjlighet att framför en demokratisk kritik mot dagens militäre presidenten Abd El-Fatah El-Sisi. Arbetarrörelsen har också tagit avstånd från kallelsen till protest. Tusentals strejkande arbetare i stålverket i Helwan utanför Kairo har avbrutit sin arbetsnedläggelse för att inte riskera att deras strejk  ska uppfattas som ett stöd för den islamistiska fredagsdemonstrationen.

Jag har nåtts av vädjanden från demokratiaktivister via sociala nätverk med förhoppning att deras position i vad som händer skall bli känt här i Sverige. De vill inte gå mot samma öde som fängslade vänner  råkat ut för. En av de kända och fängslade aktivisterna, Zainab Al-Mahdi, hängde sig för några dar som en protest mot läget i landet.

Den mörka perioden i Egyptens historia ser ut att fortsätta än en tid, men efter vintrar kommer säkert vårar igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *