Svenska kyrkans samordnare för interreligiösa relationer, Peter Lööv Roos i måltid med homofobiske imamen Salahuddin Barakat och antisemitiske imamen Khaled Eldib samt Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige (IFiS), Muslimska brödraskapets gren i Sverige.
Hej Martin!
Tack för det korta samtalet i Almedalen.
Jag översänder idag via posten min avhandling till dig, Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige, Lund 2023, och hoppas att du har möjlighet att läsa den närmaste tiden. Avhandlingen har intresserat många i Svenska kyrkan och bland allmänheten. Hittills har över 47 500 unika nedladdningar skett från Lund universitets portal. Vid ett möte informerar jag gärna närmare om avhandlingens analyser och slutsatser och Svenska kyrkans samarbetsprojekt med Muslimska brödraskapets organisationer.
Media har uppmärksammat ditt inlägg 2024-09-06 på X om Folkbildningsrådets beslut, att inte tilldela Ibn Rushd Studieförbund statsbidrag för åren 2025-2027 och som fått stark kritik från höger och vänster.
På Kyrkans Tidnings fråga, om du tyckte att Ibn Rushd är en organisation som bedriver ett demokratiskt arbete, svarade du:
– Jag är inte tillräckligt insatt i var organisationen står i dag, men jag är fullt medveten om de problem de haft. Jag recenserar inte Ibn Rushd, jag recenserar inte Folkbildningsrådet.
Du undviker alltså att recensera Ibn Rushd Studieförbund och Muslimska brödraskapets nätverk, samtidigt som två nyckelpersoner med höga befattningar inom Svenska kyrkans interreligiösa relationer fortsätter att samarbeta och legitimera detta islamistiska nätverk.
Kyrkokansliets två nyckelpersoner i kyrkans interreligiösa relationer är:
- Maria Kjellsdotter Rydinger, präst och rådgivare kring interreligiös praktik
- Peter Lööv Roos, präst och samordnare för interreligiösa frågor
Jag redogör nedan för det problematiska med att dessa nyckelpersoner fortsätter ett samverkan, som skapar konflikt inom Svenska kyrkan med katastrofala konsekvenser för muslimer och demokratin i Sverige.
- Maria Kjellsdotter Rydinger
Maria Kjellsdotter Rydingers interreligiösa rådgivning för Svenska kyrkan, när det gäller Ibn Rushd Studieförbund, har inte fungerat väl och har mött kritik inom kyrkan och i Kyrkans Tidning. Hon stödjer offentligt Ibn Rushd och har även uppmanat kyrkans ledning att stödja studieförbundet. Kjellsdotter Rydingers interreligiösa rådgivning stödjer Muslimska brödraskapets nätverk och skapar polarisering, konflikt inom Svenska kyrkan och samhället.
Maria Kjellsdotter Rydingers koppling till kända aktörer inom Muslimska brödraskapets nätverk framgår av följande redovisning. Här är några exempel:
1- Samverkan med imam Othman Al-Tawalbeh och Ibn Rushd
Maria Kjellsdotter Rydinger har nära relation till imam Othman Al-Tawalbeh vid Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) och tidigare rektor för Ibn Rushd Studieförbund.
I en inbjudan till Mazin Motabagani 2008 skriver han att de utbildar muslimska ungdomar för att ta över Europa efter civilisationens fall. Den wahabistiske saudiske professorn Mazin Motabagani skriver efter rundresa i Sverige, att svenska kvinnor är ”Europas horor”. Al-Tawalbeh var tillförordnad rektor för Ibn Rushd Studieförbund, när han tilldelade årets pris 2009 till den fundamentalistiska och antidemokratiska portalen Islamguiden. Imam Othman Al-Tawalbeh anställdes 2011 i Sofia församling i Stockholms stift, där Maria Kjellsdotter Rydinger var präst, vilket skapade en konflikt inom Svenska kyrkan. (Johanna Andersson & Annika Borg, ”En kyrka i fritt fall”, SvD, 2011-03-13.)
2- Samverkan med Yasir Al-Sayed Issa och Islamic Relief
Yasir Al-Sayed Issa är ledande inom Muslimska brödraskapets nätverk och var 2011 ledamot i styrelsen för moderorganisationen, Islamiska förbundet i Stockholm (IFS).
2016 besökte Issa prästen Maria Kjellsdotter Rydinger, ordförande för Tro och Solidaritet i Solna (tidigare Broderskapsrörelsen). Den gången arbetade Yasir al-Sayed Issa för Islamic Relief, som grundades av imam Haytham Rahmeh och är terrorstämplad i Förenade Arabemiraten. Haytham Rahmeh grundade även en milisgrupp och reste till inbördeskrigets Syrien trots UD:s avrådan. Issa reste också till Syrien 2014 under inbördeskriget. Hans far dog där under striderna, kämpande för Muslimska brödraskapets milis. Under de senaste åren har Issa arbetat vid Ibn Rushd Studieförbunds kansli och har haft nära samarbete med Kjellsdotter Rydinger, vilket framgår tydligt i årsberättelsen för 2022.