Naiva svenska orientalister måste sluta stödja islamisterna

Publicerad 29 juni, 2013 – 05:45 på SVT debatt
http://web.archive.org/save/https://www.svt.se/opinion/naiva-svenska-orientalister-maste-sluta-stodja-islamisterna

ETT ÅR MED MURSI Sedan 70-talet har orientalister, politiker och akademiska forskare från väst rest till Egypten och mött Muslimska brödraskapets representanter. Besökarna trodde att politisk islam liknade befrielseteologin i Sydamerika – men förföljelse av minoriteter har aldrig nått så tragiska nivåer som under Mursis första år vid makten. Nu är det dags för naiva svenska orientalister att se sanningen i vitögat och stödja antipolitisk islam, skriver Sameh Egyptson.

Oppositionen i Egypten kallar till nya protester på söndag 30 juni, då Mursi har suttit exakt ett år vid makten. Kravet är att president Mursi ska avgå och att en ny konstitution ska antas.

Oppositionen leds av en ny rörelse som grundades av unga politiska aktivister som kallar sig Rebelliom och enligt deras uttalande har de lyckats samla över 20 miljoner namnunderskrifter för att Mursi ska avgå. Mursi och hans allierade islamister betraktar däremot kravet som illegitimt eftersom Mursi har mandat på fyra år enligt både den nya och den gamla konstitutionen.

Farhågor om att protesterna ska leda till våldsamheter är stora med tanke på de hot som utfärdades av Mursis allierade. Men oppositionen uppmanar sina anhängare att bevara det fredliga sätt som den egyptiska revolutionen är känd för. Oppositionen anklagar Mursi och hans islamistiska rörelse för att ha lurat dem och det är dags att fortsätta revolutionen för att nå målet; bröd, frihet och social rättvisa.

Under valkampanjen lovade Mursi representanter från den unga politiska rörelsen och politiker från de socialistiska och liberala partierna att han ska driva en modern politik som uppfyller revolutionens krav. Detta kallas Firmontavtalet eftersom mötet hölls på hotell Firmont i Kairo.

När militära rådet förklarade Mursis seger över general Shafiq, Mubaraks favorit, hoppades alla på en ny vår i Egypten. Men istället styrde Mursi landet med Muslimska brödraskapet och Salafiterna, de fanatiska muslimerna, på ett sekteristiskt sätt.

Ett diktatoriskt dekret infördes som gav honom all makt och så småningom lyckades Mursi tillsammans med sina islamistiska allierade att stifta en konstitution som bojkottades av alla demokratiska partier från höger till vänster, de koptiska kyrkorna, domare, advokater, fackföreningar och så vidare. Konstitutionen godkändes av mindre än 20 procent av de röstberättigade. Denna konstitution begränsar fackföreningsbildande, yttrandefrihet och utövande av tro om den strider mot sunniislam enligt salafismen.

Under det senaste året begränsades yttrandefriheten och fler journalister blev anklagade för förnedring av presidenten än under hela Mubaraks 30-åriga regeringstid. Islamister kallade icke-islamister för otrogna och att deras döda ska komma till helvetet medan islamisterna ska komma till paradiset.

Förföljelse av minoriteter har aldrig nått så tragiska nivåer som under Mursis år vid makten. För första gången i historien attackerades den stora Markuskatedralen i Kairo med molotovcocktails och kristna demonstranter sköts ihjäl utanför katedralen.

Attacker mot shiamuslimers hem utfördes för några dagar sedan av en folkmassa som hetsades av predikanter i polisens passiva närvaro, vilket resulterade i en av de värsta scener egyptierna har skådat. Attacken innefattade brandbomber, tortyr, knivhugg, förnedring, lynchning, mord samt likskändning av de mördade. Allt kan ses på Youtube.

Den säkerhetsmässiga och ekonomiska situationen blev en katastrof under detta år. Istället för att omstrukturera det hatade polisväsendet valde Mursi att behålla den gamla strukturen för att använda den mot folket.

Få har förtroende för polisen och korruptionen i domstolarna är enorm. Den låga säkerheten i landet gör att turisterna stannar hemma och ingen investerar. Flera tusen fabriker stängs och arbetslösheten har nått katastrofala nivåer. Förtroendet för den egyptiska ekonomin sjunker och den egyptiska valutan rasar. Priserna på nödvändiga varor höjs och brist på bränsle och el är tydliga.

Mursis och islamisternas administration är ej kapabla att styra landet. De kunniga lämnar sina poster i protest och hans val av stab visar okunnighet. Till exempel har Mursi valt att tillsätta en ledare för den terrorgrupp som utförde massakern i Luxor 1997, då fler än 60 turister sköts ihjäl i Hatshepsuts tempel, till guvernör för Luxor. Protester och strejker avlöser varandra och gjorde egyptierna till det mest protesterande folket i världen detta år.

Sedan 70-talet har orientalister, politiker och akademiska forskarefrån Sverige och andra västländer rest till Egypten där de mött Muslimska brödraskapets representanter. De fick höra att politisk islam är en befrielseteologi vars mål är att kämpa mot diktatorer i Mellanöstern som stöds av USA. De säger att när islamisterna kommer till makten kommer de att införa demokrati och social rättvisa.

Man trodde att politisk islam liknade befrielseteologin i Sydamerika. Nu har det visat sig att politisk islam i Egypten använder samma metoder som västimperialisterna för att få inflytande och makt. Detta kan jämföras med hur fascister och nazister arbetar.

I huvudstäder och andra stora städer runt om i världen kommer det att hållas demonstrationer som stöd för den progressiva demokratiska rörelsen i Egypten. Nu är det dags för naiva svenska orientalister att se sanningen i vitögat och stödja antipolitisk islam istället. I Stockholm kommer manifestationer att hållas i morgon söndag. Stöd den egyptiska kommande våren och förhindra inbördeskrig. Demokrati i hela världen är bra för alla.

Sameh Egyptson, director Swedish Culture Center i Kairo och religionsforskare vid Lunds universitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *