Vem talar sanning? Ordföranden Khalfi eller talesmannen Kharraki?

SVT:s Hashi Ahmed intervjuade Mohamed Amin – officiellt heter han Mohamed Kharraki – talesman för Islamiska förbundet. SVT Intervjuade också, vid ett tidigare tillfälle, Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska Förbundet. Inslagen handlar om klotter i form av hakkors på moskéns dörr i samband med kriget i Gaza.

I november förra året publicerade SVT alltså en intervju med Mahmoud Khalfi och då talade han om vikten av att sträva efter att judar och muslimer ska kunna leva i fred med varandra. Man hoppades då att uttalandet skulle innebära ett paradigmskifte i förbundets ideologiska inriktning; framför allt skulle det finnas krav på att imamrådet skulle visa sitt stöd till judar i Sverige efter den ökade antisemitismen i samband med kriget i Gaza, dvs uppvisandet av ett teologiskt paradigmskifte.

Islamiska förbundet är känt för sin anknytning genom både ideologiska och organisatoriska band till Muslimska brödraskapet. Imam Khalfi uttalade sig i februari förra året till Dagens Nyheter att han är stolt över att vara inspirerad av Muslimska Brödraskapet – som är känt för sin antisemitism. I Khalfis moské rapporteras det finnas ett konferensrum uppkallat efter antisemiten Hassan Al Banna, grundaren av Muslimska Brödraskapet. Han som lät brödraskapets medlemmar attackera judiska getton i Kairo samt delta i kriget mot den judiska staten 1948. Islamiska förbundet tog 2003 emot Yousef Al-Qaradawi vid det årliga mötet hos Europeiska fatwarådet. Al- Qaradawi har varit Muslimska Brödraskapets andlige ledare och islamiska förbundets ledare har uttalat sin uppskattning för hans teologi. Under mötet utfärdade Al-Qaradawi en fatwa där han tillät muslimer att utföra attentat mot civila judar. Al-Qaradawi anser för övrigt att Allah har skickat Hitler för att straffa judarna för deras synder.

Däremot, om man går till förbundets talesman Amin (Kharrakis) facebooksida finner man en ny intervju (15-02-2024), publicerad för några dagar sedan där han ger instruktioner om hur muslimer ska demonstrera mot och bojkotta staten Israel. Talesmannen är kritisk mot den svenska regeringens politik och ger råd om hur muslimer ska påverka svensk politik för att ge Hamas fördelar i kriget.

Talesmannens politiska inställning strider följaktligen emot det uttalande ordföranden Khalfi gjorde hos SVT i november. Vem ska man tro på? Ordföranden eller talesmannen?

Jag har hittills inte kunnat dokumentera att någon imam klätt sig i kippa eller tagit på sig davidsstjärna eller på annat sätt visat sig stödja svenska eller utländska judar (Läs min artikel på SvD,16-11-2023). Det önskade teologiska paradigmskiftet saknar stöd i praktiken.

En berättigad fråga i detta sammanhang är om Svt:s journalist, Islamiska förbundets talesman och svenska kyrkans präst funderat på om hakkorsklotter på förbundets dörr skulle kunna vara en politisk reaktion på förbundets ideologi och praktiska politik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *