Vem är ”Adam” som lurade hela den svenska journalistkåren?

Inför min disputation intervjuade DN 2023-04-24 en aktör som påstått att han nämns felaktigt i avhandlingen. Han kallades i DN för ”Adam” och ville att avhandlingen skulle underkännas. Samma person har således omnämnts tidigare i mina arabiska, engelska och svenska böcker utan att reagera.

Varför polisanmälde han inte mig efter utgivningen av böckerna eller efter avhandlingen?
Ett dilemma är att den svenska journalistkåren gick på hans lögner.

*****************************

Dagens nyheter (Niklas Orrenius) Publicerad 2023-02-05

Storbråk väntas kring avhandling om Muslimska brödraskapet i Sverige

Sameh Egyptson om sin avhandling om Muslimska brödraskapet – DN.se

DN har talat med en handfull personer som pekas ut. De har hittat flera fel i avhandlingen.

– Jag omnämns i Egyptsons avhandling som tidigare ordförande för SUM, Sveriges unga muslimer. Men jag har aldrig haft någon post i SUM, säger en man som vi här kallar Adam.

Han är rädd att han, vid resor i Mellanöstern, kan gripas av diktaturers säkerhetstjänst och att avhandlingens ord om honom kan användas mot honom i förhör.

– Därför hoppas jag att Egyptsons avhandling underkänns. Det är en fråga om liv och död, bokstavligen.

Adam planerar att åka till disputationen i Lund på fredag. Han vill ställa frågor till Sameh Egyptson om felaktigheter han har hittat.

– Jag är förvånad att avhandlingen har släppts fram till disputation. Det är inte värdigt en institution som Lunds universitet, säger Adam.

***************

Svenska Dagbladet (Karin Thurfjell) Publicerad 2023-02-11 17:01

Med minsta möjliga marginal godkändes Sameh Egyptsons tes att Muslimska Brödraskapet har infiltrerat Sverige. Är frågan därmed avgjord? ”Det här är snarare startpunkten”, säger handledaren Mika Vähäkangas.

När Omar får ordet säger han att han felaktigt pekats ut som ordförande i Sveriges unga muslimer, som enligt Sameh Egyptson hör till de underorganisationer till Islamiska förbundet som också utgör Muslimska brödraskapet i Sverige. Omar frågar också om Sameh Egyptson tänkt på konsekvenserna av att skriva i en avhandling att namngivna personer tillhör Muslimska brödraskapet.

Efter disputationen är Omar missnöjd. Han har inte fått ställa alla sina frågor. Och trots att felet om hans roll i Sveriges unga muslimer finns med i den ”errata” där avhandlingens faktafel samlas är skadan redan skedd, anser han.

Omar pekar på individuella konsekvenser för honom och andra utpekade. Muslimska brödraskapet är förbjudet i flera länder i Mellanöstern. Nu är Omar rädd att han ska gripas och förhöras om han till exempel mellanlandar i något land där anhängare till Muslimska brödraskapets anhängare förföljs, och att säkerhetstjänsten ska vifta med Sameh Egyptsons text i hans ansikte i ett förhörsrum. Det blir hans ord mot en doktorsavhandling från Lunds universitet.

– Man kan bli gripen, man kan bli torterad, man kan bli avrättad. Vi pratar om länder som Egypten, Syrien och Saudiarabien, säger Omar till SvD.

 Han är också besviken över att Mika Vähäkangas inte satte stopp för Sameh Egyptsons nya anklagelser om att han ska ha hyllat en krigsherre.

– Jag är här för att tvätta bort anklagelser som felaktigt har gjorts och så sitter jag här och blir anklagad igen för saker jag aldrig har gjort.

I Lund säger Omar att godkännandet innebär en kvalitetsstämpel för Sameh Egyptsons konspirationsteorier. – En bekräftelse på att allt han påstår stämmer trots att det finns direkta faktafel

****************************

Expressen (VICTOR MALM) Publicerad 11 feb 2023

Egyptson är godkänd – men striden fortsätter

VICTOR MALM: Egyptson är godkänd – men striden fortsätter (expressen.se)

Flera åhörare anmäler sig. På svaren märks en allt tröttare Egyptson. Mycket förblir grumligt. Även när den som ställer frågor har rest sju timmar för att få möjligheten.

Han är utpekad i avhandlingen. Han menar att han är det på felaktiga grunder. Han undrar om Egyptson har funderat på vilka konsekvenser det kan få att peka ut honom som antidemokrat i en skrift som nu kan adlas till god vetenskap av Lunds universitet. 

Avhandlingsförfattaren medger några fel, uppförda i errata – en korrigerande lista på felaktigheter som presenteras under varje disputation. Sedan går han till frontalgrepp. Han höjer rösten och anklagar personen för en rad grejer – som att han har försvarat en krigsherre – och menar att han är en representant för Muslimska brödraskapet och får lov att stå för det. Etiken? Egyptson har bara använt öppna källor. C’est la vie

*******************

SVT (Johanna Holstein) PUBLICERAD 13 FEBRUARI 2023

Han hängdes ut i omtalade avhandlingen vid Lunds universitet: ”Det innebär stora risker”

”Kan bli gripen och torterad”

Det är inte ofta en disputation är så fullsatt och med i publiken satt en av de som menar sig vara felaktigt utpkekad.

– Förstår du vilka risker det innebär att bli utpekad på det här viset, frågade han Sameh Egyptson.

– Jag kan bli gripen, torterad och i värsta fall avrättad i länder som ser Muslimska brödraskapet som en terrororganisation.

Egyptson har själv rättat till vissa faktafel men håller fast vid att det finns bevis att personen har kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Mannen säger själv att han varit teknikansvarig för ett event för några år sedan men att han i övrigt inte har några kopplingar till SUM, Sveriges unga muslimer. En organisation Egyptson menar har samröre med Muslimska brödraskapet.

**********************

TV 4  (Ulla Danné) PUBLICERAD:10 FEBRUARI, 2023

Forskare: Muslimska brödraskapet har infiltrerat svenska samhället

Försvarar kontroversiell avhandling: ”De vill skapa en islamisk ordning i världen”

”Yousef”: Jag är felaktigt utpekad

Sameh Egyptson namnger också en rad personer som företrädare för muslimska brödraskapet. ”Yousef” är en dessa – och han liksom flera andra anser sig felaktigt utpekad.

– Om jag är utomlands och besöker något land där man anser att muslimska brödraskapet är en terrorstämplad organisation, kan man bli gripen, förhörd och i värsta fall torterad och till och med avrättad

”Yousef” pekar också på direkta felaktigheter i den 745 sidor långa avhandlingen. Sameh Eygptson å sin sida hävdar att bevisen är vattentäta.

***********************

På disputationen presenterade ”Adam”, ”Yousef”, ”Omar” sig som ”Yasir Issa” men han heter egentligen (Yasir Al-Sayed Issa).

***************************

  Vem är Yasir Al-Sayed Issa?

 

 A- Allmänkända personliga uppdrag

– Styrelsemedlem i Islamiska förbundet.

Förbundet är terrorstämplat av bl.a. Arabemiraten, som var huvudfinansiär till förbundets högkvarter.

  • Mediaansvarig i Sveriges unga muslimer

SUM-Konferens 2010 on Tumblr (archive.ph)

  • Anställd idag på studieförbundet Ibn Rushds kansli.

Besöksadress. Kontaktuppgifter. (ibnrushd.se)

I den här tjänsten använder Yasir ett alternativt namn: Yasir Issa

**************************************************

B. Politisk aktivitet

  1. Aktivist

Stöd till krigsherren Haytham Rahmehs olagliga vapenhandel.

Syriske aktivisten i Sverige om avslöjandet – P1 Morgon | Sveriges Radio

Publicerat torsdag 31 oktober 2013 kl 10.45

”Den syriske aktivisten Yasir al-Sayed Issa, som stödjer den syriska oppositionen och som tidigare varit enagerad i Stockholms moské, ser inte vapenförsäljningen till Syrien, som Ekot avslöjat som omoralisk eller felaktig.

– Så länge oppositionen får sitt stöd från flera stora länder inom Världssamfundet, så kan jag inte se att vapenförsäljningen är felaktig, säger Yasir al-sayed Issa.”

Försvarar svenska krigsresenärer till Syren

Svenskarna som kämpar i Syrien är inga terrorister | SVT Nyheter (archive.org)

********

Yasir beger sig till krigets Syrien

Mitt i inbördeskriget reser Yasir till Syrien.

Jagad av underrättelsetjänsten

Känd, hotas och jagas av underrättelsetjänster:

  *******************************

Muslmiska Brödraskapets Internationella nätverk

I min avhandling hade jounalister möjlighet att läsa om Yasir al-Sayed Issa och hans kopplingar.

Utdrag från avhandling som journalister hade tillgång till, då publicerad på universitetets websida::

Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige — Lunds universitet

Sid. 553, 312

Sönerna till Tarif Al-Sayed Issa, som är en bemärkt person i nätverket,[1] utmärker sig i verksamheten, även om bara Mustafa är med i tabellen som styrelsemedlem. Fidaaldin Al-Sayed Issa brukar hålla tal vid konferenser som Sveriges unga muslimer (SUM)[2] och Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) arrangerar.[3] Fidaaldin studerade sharia år 2016 vid European Institute for Human Science (EIHS) i Frankrike, inrättat av FIOE som vi såg.[4] BBC beskrev Fidaaldin Al-Sayed Issa i ett nyhetsprogram, att han spelade en viktig roll i händelseförloppet under inbördeskriget i Syrien mot Assad-regimen genom sin ledande roll i Facebookgruppen ”Syriska revolutionen mot Bachar al-Assad”. BBC rapporterade i ett TV-program om hans politiska roll och beskrev honom som ”den syriska revolutionens ledningscentral”.[5] År 2013 kritiserade den tidigare (pressansvarig i Sveriges unga muslimer SUM, brodern Yasir Al-Sayed Issa, den svenska underrättelsetjänsten (SÄPO) för att de beskrev ungdomar som åker till Syrien som ”potentiella terrorister”. Han försvarade resande ungdomar i Dagens Nyheter med att ”denna beskrivning kan göra det svårt att övertala dem att inte åka”. Han anser att ”vad som verkligen förenar dessa ungdomar är deras önskemål att hjälpa det drabbade folket i Syrien”. Issas kritik mot SÄPO och hans förklaring för jihadresor är uppenbart medial retorik. Tar man hans ord på allvar, och hans broders engagemang i krigshandlingarna, så ges orden ”hjälpa det syriska folket” en speciell innebörd av väpnad jihad[6]

Sveriges Radio rapporterade senare att en av grundarna av Sveriges unga muslimer (SUM), Haytham Rahmeh, tidigare ordförande i Islamiska förbundet och imam i dess moské i Stockholm, var ledare för en milis med ett par tusen krigare i Syrien och att han smugglade vapen dit. Dessutom avslöjades att hans krigare hade gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Yasir Al-Sayed Issa försvarar Haytham Rahmeh och hans militära milis med det ”att det alltid förekommer brott från båda sidor i en konflikt”, men att de flesta brotten alltid utförs av regimer, underförstått inte av kämpande mujaheddin.[7] På SVT anklagade Yasir Al-Sayed Issa den svenska radiojournalisten för att vara oprofessionell och uppgav att Sverige borde vara stolt över den roll som Haytham Rahmeh spelade.[8]

En ledande person såsom Haytham Rahmeh, till exempel, lämnade Sverige för att ansluta sig till den militära kampen i Syrien. Hans agerande försvarades av den ledande Brodern, Yasir Al-Sayed Issa, som skrev en debattartikel i SVT Opinion, där han hyllade Rahmeh.[1]Som jag också nämnde tidigareavreste en av de ledande medlemmarna i Muslimska brödraskapet Tarif Al-Sayed Issa, till Syrien för att verka som militär i Brödraskapets stridande organisation efter inbördeskrigets utbrott.[2] Han dödades i Idlib i Syrien den 2 mars 2018, så hans deltagande finns dokumenterat.[3]Ikhwan wiki ägnade en sida för Tarif Issa och beskrev hans livshistoria som medlem i Brödraskapet.[4]


[1] Yasir Al-Sayed Issa, “Ekots avslöjande brister i saklighet och källkritik”, SVT Opinion, 2013-11-02. http://web.archive.org/web/20140906164329/https://www.svt.se/opinion/ekots-avslojande-brister-i-saklighet-och-kallkritik

[2] Al-Quds al-Arabi, , (مقاتلون من إدلب السورية يعودون لمدينتهم بعد المطاردة, (Stridande från Idlib, Syrien återvänder till sin stad efter att ha blivit jagade), 2015-03-29.
https://web.archive.org/web/20151218220514/http://www.alquds.co.uk/?p=318572

[3] Syriska Muslimska Brödraskapets sida i Twitter:
https://web.archive.org/web/20180306114557/https:/twitter.com/Mushaweh/status/969481133099544576

[4]Ikhwan wiki, ” طريف السيد عيسى .. الشهيد المجاهد”  (Tarif Al-Sayed Issa-martyrkämpen).
https://web.archive.org/web/20220201110734/https://www.ikhwanwiki.com/index.php?title=%D8%B7%D8%B1%D9%8A%D9%81_%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%8A%D8%AF_%D8%B9%D9%8A%D8%B3%D9%89

***

aaldin Al-sayed Issas YouTubes kanal, 2018-01-28. https://youtu.be/DNUElM-iC1E
Avhandlingsarkivet. https://youtu.be/DNUElM-iC1E

[6] SVT,” Säpo kritiseras för terrorstämpling”, 2013-12-23.
https://web.archive.org/web/20220905180236/https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-kritiseras-for-terrorstampling

[7] Milan Djelevic & Maria Makar, ”Det här måste svenska rättssystemet ta itu med”, SR 2013-10-31.
https://web.archive.org/web/20201221121328/https://sverigesradio.se/artikel/5690795

[8] SVT, ”Ekots avslöjande brister i saklighet och källkritik”, 2013-10-31. https://web.archive.org/web/20140906164329/http://www.svt.se/opinion/ekots-avslojande-brister-i-saklighet-och-kallkritik

******************************************

Relationer med Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen

Relationen mellan Muslimska Brödraskapet och Broderskapsrörelsen är känd sedan länge och finns beskriven i mina böcker.

Yasir Al-Sayed Issa debatterade med mig offentligt under disputationen och förklarade att han kallas broder av svenska präster. Detta stöd har gett Issa och hans broder ett stort inflytande. Här besöker han prästen Maria Kjellsdotter-Rydinger, ordförande för Tro och Solidaritet i Syd -Ost-Stockholm (Broderskapsrörelsen). Den här gången arbetade Yasir al-Sayed Issa för Islamic Relief, som grundades av Haytham Rahmeh och terrorstämplad också av AUE.

(se min avhandling). Idag sitter Yasirs fru (Shaima Muhamed) i styrelsen för Islamic Relief Sverige. Isalmic-Relif_Årsredovisning_2021.pdf (islamic-relief.se)

*******************************

Hur skulle ”Adam”, ”Yousef”, ”Omar”, ”Yaser Issa” (Yaser al-Sayed Issa) kunna tvätta bort anklagelserna när de är dokumenterade och alla känner till dem förutom den svenska journalistkåren?

Hur lyckades Yasir al-Sayed Issa lura journalistkåren när alla dessa källor är offentliga?

Jag har i alla fall bevis för att minst två av journalisterna visste om hans bakgrund och att det som han påstod bara var anklagelser, verkligen var sant.

Jag förväntar mig att svenska journalister svarar på kritiken.

Sameh Egyptson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *