Sameh Egyptson: Erdoğan vill skapa ett islamskt kalifat

Publicerad i Tidningen Dagen 2019-10-24
http://web.archive.org/web/20191025163519/https://www.dagen.se/debatt/sameh-egyptson-erdogan-vill-skapa-ett-islamskt-kalifat-1.1605728?paywall=true

Nyligen spreds en film på sociala nätverk, där Turkiets legosoldater sköt kurdiska krigsfångar och kallade dem för svin, ett skällsord som brukas endast om icke-muslimer. Samtidigt spreds en film där en statlig turkisk imam uppmanar de turkiska soldaterna: ”lämna inte någon sårad kurd vid liv… Ta inga kurdiska fångar, förinta dem, från bergen, städerna och byarna. Ha era vapen skarpladdade, låt ingen av dem komma undan.” Och nyligen hyllade Erdoğan sina soldater i Syrien, på sitt twitterkonto. Han kallar dem för ”den muhammedanska militären”. I samband med invasionen i norra Syrien har president Erdoğan hotat med att översvämma Europa med flyktingar. Detta om han inte får utvidga sitt inflytande i Mellanöstern. Erdoğan hade skärpt ytterligare tonen mot Europa. I ett tal sa han: ”Kampen mellan korset och halvmånen har börjat.”

Turkiets president Erdoğan vill skapa ett neo-osmanska kalifat, istället för det gamla som upplöstes efter första världskriget. I sina senaste uttalande på Twitter kräver Erdoğan en ny världsordning. Han skriver: Världen är större än fem (vetoländerna). Det är dags att förändra våra tankar, institutioner och lagar.” I Erdoğans kalifat kan man se vilka områden han främst ska ha inflytande. Han beskriver dem: ”Vi kan inte vända ryggen till Syrien och inte heller kan vi vända ryggen till Palestina, Libyen, Pakistan, Afghanistan, Arakan (ett gammalt begrepp för ett turkisktalande land), Turkestan och Turkmenistan. Precis som vi inte kan ignorera Irak och Iran, kan vi inte ignorera någon geografisk region i Asien, alltifrån från Azerbajdzjan till Kazakstan, Uzbekistan till Turkmenistan, Kirgizistan och till Krim.”

Erdoğan talar numera inte om nationalstaten Turkiet och medborgarsttatus som grund utan om en ”ummah” (kalifatet), där religiösa tillhörigheter är grunden. Han talar om gradvisa strategier för att förverkliga den framtidsvisionen. Han skriver: ”Vi måste röra oss med ett enat hjärta och med en enad hand i frågor somrör ummahs överlevnad. När vi hanterar frågor som hotar framtiden för den muslimska världen och mänskligheten som helhet, får vi inte tillhandahålla kortvariga fördelar för medel- och långsiktiga gemensamma intressen.”

Erdoğans betraktar moskéerna som den politiska naveln i samhället: ”Att omvandla våra moskéer till endast tillbedjande platser är den värsta möjliga handlingen”. Enligt honom har profeten Muhammed satt reglerna för moskéns roll i samhället, när de var grunden för den islamiska gyllene tiden. Erdoğan uppmuntrar till byggande av moskéer. Han anser att när böneutrop ekar betyder det att det är ett muslimskt land. Hans ord är: ”Oavsett var en kupol och en minaret finns, och oavsett var våra böneupprop ekar på himlen, är denna plats utan tvekan ett islamiskt land.” Erdoğans moskéer finansieras av svenska skattebetalarna. För två år sedan avslöjade att nio församlingar i Sverige som har imamer utsända och betalda av turkiska staten även får även bidrag från den svenska staten. Det avslöjades också att Turkiet kartlägger regimkritiker och att turkiska moskéer i Sverige här är inblandade. Utöver kartläggning avslöjade Sveriges Radio att hatiska budskap predikas i dessa turkiska moskéer. Erdoğans långa armar når långt med svenskans skattemedel.

Kommer demokrater i Europa att göra samma misstag som de en gång gjorde när de litade på Hitler i München 1938? Kommer svenska myndigheter att fortsätta finansiera Erdoğans maktanspråk genom moskéer i Sverige? Politiker måste finna vägar för att skydda demokratin. Om de misslyckas undergrävs förtroendet för dem, politiken och demokratin. Lita inte på Erdoğan och sätt stopp för honom innan det är försent.

Sameh Egyptson, doktorand i interreligiösa relationer vid Lunds universitet

Doktorand i interreligiösa relationer vid Lunds universitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *