Dags nu att avgå Mehmet Kaplan!

Stockholms moskéchef, Mahmoud Khalfi, kallar Mehmat Kaplan för islamist i arabiska media.

Kaplan är känd i den europeiska brödraskaps organisationen, men under namnet Medhat

Varje ministerutnämning borde föregås av en noggrann granskning av vederbörandes cv. Jag är övertygad om att Stefan Löfven aldrig skulle utsett Mehmet till minister, om han hade känt till bostadsministerns bakgrund och ideologiska kopplingar.

Här är några punkter som bör tas i fram i ljuset.

 • I en artikel för den välrenommerade Tunisnews beskriver Imam Mahmoud Khalfi , direktör vid Stockholms moské och nuvarande ordförande för Imamrådet i Sverige, Mehmet Kaplan som islamist. ”Genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i svensk politik.” I artikeln berömmer Khalfi Sverige och dess styrande som ”har normaliserat relationerna med Islamiska Förbundet som är kända för sin tillhörighet till Muslimska Brödraskapet”. Han nämner också Abdirizak Waberi som en känd brödraskaps medlem som lyckades få en riksdagsplats 2010 för det största allianspartiet. Jag ber regeringskansliet att översätta artikeln. http://tunisnews.net/2013-02-18-08-10-18/

 

 • Kaplan lyckades bland annat med att organisera ett viktigt möte i Sveriges riksdag den 16 april 2008 med det internationella brödraskapets ledande personligheter. Med på mötet fanns också Mahmoud Khalfi själv, vid den tidpunkten ordförande för Islamiska förbundet i Sverige (IFiS).  http://web.archive.org/web/20080505204948/http://www.islamiskaforbundet.se/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=118.
 • Kaplan är aktiv i Islamiska Förbundet och var ordförande för SUM, Sveriges unga muslimer, en underorganisation för Islamiska Förbundet. I tidningen Rabita, november 1994, står deras nya motto: ”Allah är vårt mål. Profeten är vår ledare. Koranen är vår lag. Det är inte konstigt att det överensstämmer med Muslimska brödraskapets motto som är: ”Allah är vårt mål. Profeten är vår ledare. Koranen är vår lag. Jihad är vår väg. Att dö på Allahs väg är vår högsta förhoppning.”  Hassan al-Banna grundade brödrarskapet med målet att återskapa kalifatet och införa sharia. Hassan al Banna hyllade Moussilini och såg den fascistiska militariseringen av det italienska samhället som en parallell till jihadprincipen i islam. Han var mot flerpartisystemet och stödde den egyptiske kungen Farouk i maktkampen med de demokratiska sekulära partierna. Medan Mousslinis anhängare fick svära trohetsed på den kristna bibeln med en pistol ovanpå, införde Al banna en liknande ceremoni med en pistol lagd på koranen. Han grundade också ett par militära organisationer som brände ner kristna kyrkor och mördade politiska motståndare. När organisationerna upptäcktes förnekade han allt samröre med dem.

 

 • Jag intervjuade nyligen Kamal Helbawy, grundaren till Islamiska Förbundet i Storbritannien. Han är den person som den svenska socialdemokratiska broderskapsrörelsen förhandlade med på brödraskapets Europa-kontor i London . Denne man har nu hoppat av organisationen. Han berättade för mig att att Kaplan är känd i den europeiska brödraskaps organisationen, men under namnet Medhat.

 

Att Mehmet Kaplan nu festat med Turkiska Riksförbundet, vars avgående vice ordförande uttalat sig om kristna armenier och använt uttryck som blod och ras är inte så märkligt med tanken på hans ideologiska bakgrund. Frågan är bara hur länge Kaplans ideologiska bakgrund ska kunna förenas med en svensk ministerpost. I fallet Omar Mustafa satte Stefan Löfven ner foten och fick honom att välja mellan att lämna socialdemokraternas partistyrelse  eller den ledande posten i Islamiska Förbundet. Hur länge ska Mehmet Kaplan fortsätta på sin ministerpost?

8 reaktioner på ”Dags nu att avgå Mehmet Kaplan!

 1. Bäste Sameh!

  Tusen tack för en väldigt fint skrivet artikeln!
  Du bad regeringskansliet att översätta artikeln du hänvisade till ovan tror du verkligen att de kommer att göra det? Eller om de gör det kommer de att publicera den? Jag tror inte att regeringskansliet eller så kallat etablerade media kommer att göra det. Men jag hoppas verkligen att de gör det och visar att jag har fel!
  Än en gång tusen tack för den fina artikeln!
  Sayed Khatib

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *