Var står EU och Sverige i frågan om Egyptens konstitution?

 

Publicerad: 2013-03-10 16:03, Uppdaterad: 2013-03-10 16:03 på Newsmill

Utan stöd från omvärlden kan den egyptiska revolutionen och den arabiska våren gå helt fel väg mot hat och krig. Demokratirörelsen ber sina motsvarande organisationer i olika demokratiska länder att stoppa allt stöd för brödraskapet. Var står EU och Sverige i frågan om Egyptens konstitution?

 

De unga demokratianhängarna har under de senaste dagarna visat dokumentärfilmer under kvällarna på gatorna, filmer som går under namnet al-ikhwan kaziboun. Filmerna hänvisar till uttalande av muslimska brödraskapet där de motsäger varandra, och där man i filmer bedömer dem som lögnare. Brödraskapet följer en process som heterAl-tamkeen som är inskriven i brödraskapets litteratur. Detta betyder att man ljuger tills att man får makten och därefter kan man införa sin politik.

Demokratiska rörelsen i Egypten förklarade därför 25 januari 2013 som protestdag mot den sittande presidenten Mursi och mot hans regering som stöttas av muslimska brödraskapet. Den demokratiska rörelsen kräver regeringens avgång och ett stopp för den nya odemokratiska konstitutionen, som stiftades av islamisterna för en månad sedan. Några av dem kräver t.o.m Mursis avgång.

Efter revolutionen hoppades man att muslimska brödraskapet i Egypten skulle vara pragmatiskt och föra Egypten till en utveckling liknande den som skedde i Turkiet. Det har de också lovat, men det visar sig att de ljuger inför både världen och sitt eget folk. Inför diplomater, journalister och forskare som kommer från utlandet, ljuger de och påstår att demokrati på egyptisk sätt betyder, att islamiska termer är detsamma som moderna demokratiska principer och att islamofobi är orsaken till att väst skräms bort när det gäller deras (muslimska brödraskapets) styrelsesätt.

De har ju rätt att försöka!

För den demokratiska rörelsen lovade Mursi, på hotellet Fiarmont några dagar innan presidentvalets andra omgång, att han ska grunda en demokratisk modern stad med en demokratisk konstitution. Konstitutionella församlingen, som i majoriteten består av islamister, skulle ombildas och representera alla politiska inriktningar och religioner. Han lovade också att inte föra fram den nya konstitutionen till folkomrösting innan alla politiska inriktningar hade godkänt den. Dessutom lovade han att tillsätta en kvinnlig samt kristen vicepresident och också en nationell enhetsregering som skulle representera alla politiska inrikningar.

Resultatet blev annat. Sedan Mursi insattes som president har fram till idag fler jounalister blivit anklagade för uttalande mot presidenten, än vad någon annan härskare i moderna Egypten gjort. Fler än någonsin sitter i fängelse på grund av religiös smutskastning. Turister och investerare uteblir. Miljontals människor blir arbetslösa och fattigare för varje dag  pga prishöjningar på varor. Islamisternas budskap skrämmer bort människor. Den kristna minoriteten känner sig hotad och de som har råd har redan lämnat landet och många andra är på väg. Den nya konstitutionen som ska styra Egypten de kommande åren stiftades endast och enväldigt av brödraskapet och deras allierade, islamisterna. Representanterna för de demokratiska partierna, Demokratiska Rörelsen, olika fackföreningar, de kristna kyrkorna, Journalistförbundet och domarkåren lämnade den konstitutionella församlingen i protest mot att islamisterna skulle forma en odemokratisk konstitution. Konstitutionen gick till omröstning trots allt. Nu har Egypten en konstitution som oppositionen ifrågasätter, och vilken har fått mindre än 20% av de röstberättigandes röster. Man räknar med att över 140 paragrafer strider mot de demokratiska principerna.

Här några exempel:

Den nya konstitutionen försämrade religionsfriheten. Enligt paragraf 43 får endast de tre himmelska religionerna utöva sina religioner. Begreppet himmelska religionera är tvivelaktig. Som islamolog och specialist på Egypten kan jag uttala mig om, att det finns många professorer vid al-Azhar (islamiska universitetet i Kairo) som betraktar de nuvarande kristna som vilseförda av sina präster och att de därför inte kan betraktas som himmelska.

Paragraf 44 förbjuder förolämpning mot profeter.

Paragraf 53 låter endast en fackförening finnas för varje yrke. Domstolen har rätt att upplösa den.

Paragraf 14 kopplar lönerna till produktionen och inte till priserna.

Paragraf 197 låter militären behålla sin makt och har en egen budget utan parlamentets inblandning.

Paragraf 198 ger militärdomstolen rätt att ställa civila inför rätta.

Paragraf 147 ger presidenten rätt att välja den militära ledningen.

Paragraf 178 ger presidenten rätt att välja domare till Högsta Domstolen.

paragraf 48 ger domstolen rätt att enligt  stänga tidningar och media- kanaler.

Paragraf 51 ger domstolen rätt att stänga civilsamhällets organisationer.

Den demokratiska rörelsen i Egypten ber om stöd för en bättre och fredligare värld. Utan stöd från omvärlden kan den egyptiska revolutionen och den arabiska våren gå helt fel väg mot hat och krig. Demokratirörelsen ber sina motsvarande organisationer i olika demokratiska länder att stoppa allt stöd för brödraskapet. Ett bidrag från EU inklusive Sverige på fem miljarder Euro till den nuvarande egyptiska regeringen utan att den odemokratiska konstitutionen stoppas ger fel signal för de unga demokratianhängarna. Var står EU och Sverige i frågan om Egyptens konstitution?

Kraven på respekt för mänskliga rättigheter är inte mindre än vad som sägs i Camp Davidavtalet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *