Andersen Bråthen: Dräp de otrogna var ni än finner dem

Jag brukar inte kommentera terrorattentat omgående. Jag blir förlamad sedan jag själv bevittnade ett sådant nära Tahrirtorget i Egypten 2011.

Det som jag grubblat över sedan jag hörde nyheten om pilbågsattacken i Norge är hur Anders Bråthen tänkte dagarna innan han utförde det fruktansvärda dådet.

Jag tvivlar inte på att han kände sig kallad av någon gud för att utföra dådet. Han visste att han kommer att spärras in under många år. Han visste att han kommer att bli hatad i fängelset. Han visste att hans släktingar och vänner kommer att överge honom.

MEN han ”hörde gud tala” till honom med eviga ord från den enda oförfalskade boken:


http://heliga-koranen.se/koranen/surat/8/al-anfal
Surat Al-Anfal, Krigsbyte, Medina perioden

إِذْ يُوحِي رَبُّكَ إِلَى الْمَلَائِكَةِ أَنِّي مَعَكُمْ فَثَبِّتُوا الَّذِينَ آمَنُوا ۚ سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ فَاضْرِبُوا فَوْقَ الْأَعْنَاقِ وَاضْرِبُوا مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ[8:12]

Och din Herre lät änglarna framföra [detta budskap till de troende]: ”Se, Jag är med er” [och befallde dem att] inge de troende mod och tillförsikt [och låta dem veta:] ”Jag skall injaga skräck i förnekarnas hjärtan. – [Troende!] Låt nu [svärden] vina över [deras] huvuden och händer!”

ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ وَمَن يُشَاقِقِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ[8:13]

Detta [drabbade förnekarna] därför att de trotsade Gud och Hans Sändebud. Den som trotsar Gud och Hans Sändebud [skall erfara att] Gud straffar med stränghet;

ذَٰلِكُمْ فَذُوقُوهُ وَأَنَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابَ النَّارِ[8:14]

[och till honom skall riktas orden:] ”Smaka detta [straff i denna värld, och minns att] Eldens plåga väntar dem som förnekar sanningen!”


Bokstavstolkning är ett hot mot demokratin och mänskligheten. Imamerna som försörjs av oss skattebetalare ska endast förkunna att koranen är en mänsklig produkt skapad i en speciell kontext, och inte är eviga ord som ska gälla i alla tider. Anders Bråthen följde texterna ovan bokstavligen. Han blir inte den sista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *