Varför har vi inte debatt mellan professorn och imamen?

Både Islamprofessorn, Mohammad Fazlhashemi och Shaykh Salahuddin Barakat anlitas av media och myndigheter för att yttrar sig i islamfrågor. Varför får inte almänheten svar på vem av de som har rätt om handskakning i ”islam”?

En fråga från GP
Det förs ibland fram påståenden om att vissa muslimska män inte skakar hand med kvinnor för att de anses vara ”orena”. Aftonbladets Lena Mellin hävdade det bland annat om Yasri Khan. Stämmer det?

Islamprofessorn, Mohammad Fazlhashemi
– Nej, det stämmer inte. Det där är ett vanligt påhitt som sprids bland folk som är dåligt pålästa. Att vissa muslimer inte skakar hand handlar i grunden om gammal religiös signaletik och gamla patriarkala strukturer. Jag är förvånad över att sådana myter sprids av ledande personer. Det här handlar om patriarkala traditioner, inte om orenhet. Ett annat påstående som också sprids i debatten är att detta handlar om islamister. Det är också fel, för det finns många islamister som faktiskt skakar hand.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/d%C3%A4rf%C3%B6r-skakar-vissa-muslimer-inte-hand-1.197302

Shaykh Salahuddin Barakat, ordförande för Islamakademin och Sema Ekinci, vice ordförande skriver på SVD debattsida att;

”Enligt islam, såsom många muslimer förstår sin religion, går gränsen för kontakten mellan främmande parter av motsatt kön vid fysisk beröring.”

De försvarar Kaplan och Khan här:
http://www.svd.se/forodande-signal-till-unga-troende-muslimer

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *