Kristna kopter tvingas till desperat flykt från islamisterna

 

Publicerad: 2013-04-13 14:04, Uppdaterad: 2013-04-13 14:04 på Newsmill

 

Kommer kopternas öde att likna de egyptiska judarnas? Idag finns endast ett tio-tal judar kvar i Egypten, av en befolkning på 90 miljoner. 1927 fanns det 55.000 judar av 14 miljoner egyptier.
Svaret finns hos politikerna i väst och bland annat Sverige.
 

Under de senaste dagarna har jag och mina syskon i USA och Kairo blivit kontaktade av vänner och släktingar som söker hjälp att lämna Egypten. Kopter (egyptiska kristna, Egyptens ursprungsbefolkning) anser att situationen för dem försämrats, och de kristna blir idag anklagade för och utsedda som syndabockar för den försämrade politiska och ekonomiska situationen i landet. De befarar att det värsta komma skall och talet om folkmord skrämmer de kristna. Attacker mot kyrkor, mord på kopter på gatorna framför kyrkor och kidnappning av rika kopter och deras barn hör till vanligheterna i Egypten idag. Påven Tawadros II ställer in sin veckopredikan, vägrar ta emot president Mursis sändebud och flyttar till ett kloster i Natrondalen för att vara i avskildhet. Detta som en protest mot president Mursis politik. Påven och alla kopter anser att polismyndighetens samröre med islamister och kriminella hetsar upp allmänheten till våld mot kristna. Vart ska vi ta vägen frågar våra vänner och släktingar oss, och anser att vi som lever i väst och har medborgarskap där, har ett moraliskt ansvar för att hjälpa dem. De säger att de har ingenstans att fly. I väst finns Libyen med egna oroligheter och på senaste tiden har en kristen person mördats efter tortyr och över 100 kopter greps och torterades och blev anklagade för kristen mission. I söder finns Sudan, och där pågår inbördeskrig mot de kristna i södra delen av landet och den sudanesiska presidenten som tillhör det muslimska brödraskapet anklagas för folkmord. I norr finns en järnridå, dvs Europa med Schengensamarbetet, dit de allra flesta inte kan få visum. I desperation flyr istället kopter till Georgien och Israel.

Informationen om koptisk massflykt till Georgien var inte nytt för mig. Men rapporten från Egyptiska Förbundet för Mänskliga Rättigheter och den koptiska organisationen i Georgien var chockerande, över 83 000 har redan kommit dit och över 172 000 planerar åka dit under det här året. Siffror som ännu inte är bekräftade från någon myndighet, men mina vänner och syskon i Kairo bekräftar att väldigt många som inte får visum till väst söker sig mot Östeuropa. BBC har redan gjort ett nyhetsprogram om kopternas flykt till Ryssland.
 
I februari åkte jag som reseledare för min resebyrå med en grupp resenärer till Egypten med känslan av att det troligen kommer att bli min sista resa innan något allvarligt händer. Folk är desperata. När vi anlände till Luxor träffade jag vår representant Tony där. Jag frågade honom om det var sant att han skulle åka till Georgien och han svarade entusiastiskt att han redan varit där och bara var tillbaka för att hämta familjen. Varför Georgien frågade jag, och svaret var att det är det enda kristna land i Europa som ger visum till kopter. ”Jag ska öppna livsmedelsaffär i Tbilisi och min fru ska driva ett turistföretag på nätet hemifrån. Barnen ska gå på privat engelsktalande skola tills de finner en möjlighet att ta sig till Västeuropa eller Amerika”, säger Tony. Myndigheterna i Tbilisi är glada över att de kommer med kapital och investerings- lust.
 
Enligt Tony finns kopter överallt i Tbilisi och många börjar flytta till landsbygden och köper jordbruk för att odla vin. Det är ett kristet land och folk välkomnar oss trots att de är fattiga. Tony är glad över att folket i Tbilisi gör korstecken när de går förbi eller kör framför en kyrka. I Georgien får man inte något socialt skydd och arbetslösheten är hög. Men Tony har problem att lösa innan han köper flygbiljetter till sin familj. Han har svårt att växla sina besparingar i egyptiska pund till US dollar och sätta in dem på ett dollarkonto i sin bank så att han kan ta ut dem i Tbilisi.
 
Egyptiska banker växlar inte egyptiska pund till US dollar alls. Även om han växlar sina pengar på den svarta marknaden med över 25% sämre kurs, går inte banken med på att han sätter in pengarna på dollarkontot. Enligt nya regler måste han bevisa varifrån dollarna kom och det måste vara lagligt så klart, vilket är omöjligt.Han kommer att vara tvungen att ta risken och bära med sig besparingarna i sedlar i bagaget med risk att upptäckas på flygplatsen, och då tas alla pengarna ifrån honom.Tony är rädd att de kristna ska röna samma öde som judarna, när de lämnade Egypten efter revolutionen 1952. Då tvingades judarna lämna allt de ägde när de flydde och egyptiska staten nationaliserade alla deras ägodelar.
 
Under de senaste dagarna rapporterade den egyptiska tidningen el-Youm el-Sabea att det finns över 238 koptiska familjer som sökt asyl i Tel Aviv i Israel. Deras advokat Mansour alSamuaily säger att Israel tar emot egyptiska politiska flyktingar och att de koptiska flyktingarnas ärenden behandlas av myndigheterna i Tel Aviv. Nyheten om möjligheter för nya flyktmål väckte stor debatt mellan kopter. Det är lätt att få visum till Israel som pilgrim och att stanna där som flykting är möjligt, men den moraliska aspekten är inte självklar. Å ena sidan argumenterar en del kopter för att alla ska stanna i sitt fädernesland och kämpa för demokrati med sina muslimska-, icke islamistiska vänner. Man ber dem särskilt om att inte fly till Israel som ockuperar palestiniernas land. Å andra sidan argumenterar vissa kopter för att det inte finns någon ljusning på situationen i Egypten och att det inte finns några andra länder att fly till förutom Israel.
 
Redan efter revolutionen rapporterades kopters flykt från Egypten men det som var intressant var deras flykt till USA, Kanada, Europa och Australien. Denna flykt präglades av överklass och övre medelklass som hade möjlighet att skaffa visum till dessa länder. I januari i år rapporterade The Telegraf att tiotusentals kopter redan hade flyttat till USA. Min syster som har två syskon i USA tillhör dem som har tur i Egypten. Hon har visum på fem år och kan resa dit när hon vill. Förra året reste hon till USA och stannade i sex månader men hemlängtan var stor och hon flyttade tillbaka till Kairo. Hon säger att hon drabbades av Egyptens förbannelse, ”den som dricker av Nilens vatten längtar
alltid tillbaka”. Idag tänker hon fly landet igen, inte för sin egen skull den här gången, utan för sina barns skull.
 
Kommer kristna kopter fortsätta fly i desperat flykt till Georgien och Israel eller kommer de att finna en plats i EU som de flesta av dem önskar, då de inte kan stanna i sitt älskade hemland. Eller kommer de att få hjälp från världssamfundet att stanna i Egypten, i det land där de bott i tusentals år och där de skapade den äldsta kyrkan i världen och den mest fascinerande kulturen genom tiderna, den faraoniska?
 
Eller kommer deras öde att likna de egyptiska judarnas öde? Idag finns endast ett tio-tal judar kvar i Egypten, av en befolkning på 90 miljoner. 1927 fanns det 55.000 judar av 14 miljoner egyptier.
 
Svaret finns hos politikerna i väst och bland annat Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *