”Egypten blir nytt Pakistan”

Författare: Sameh Egyptson
Publicerad 25 januari 2012 06.31
Uppdaterad 25 januari 2012 06.31

SYDSVENSKAN
http://web.archive.org/web/20171008112720/https://www.sydsvenskan.se/2012-01-24/egypten-blir-nytt-pakistan

 

Opinion.

Den egyptiska revolutionen är på väg att tömmas på sitt innehåll, skriver Sameh Egyptson, direktör för Swedish Culture Center i Kairo. Muslimska bröd­raskapet och salafisterna håller på att förvandla Egypten till ett nytt Pakistan, varnar han.

Den 25 januari är årsdagen för den egyptiska revolutionen. De egyptiska demokratiförespråkarna har bestämt sig för att fira denna dag med demonstrationer och protester över Egypten och hela världen.

Som en del i protesterna kommer det att visas film under demonstrationsmötena. Filmen heter Lögnare och visar hur militärledningen ljuger och skapar falska opinioner via medierna, som fortfarande styrs via staten eller via de korrupta kapitalisterna som äger privata tidningar och satellit-TV.

De kommande dagarna är avgörande för utvecklingen i Egypten. Över 55 olika rörelser, partier och organisationer kräver nu att militärledningen ska överlämna makten till ett civilt styre.

Jag befarar att militären kommer att svara genom att använda våld mot demonstranter och/eller anlita islamister för att attackera demonstranter på samma sätt som president Hosni Mubarak lät göra förra året.

I samband med en konferens vid Swedish Culture Center i Kairo i oktober fick svenska politiker, bland andra Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Socialdemokraternas Inger Segelström, frågan vilket stöd Sverige kan ge till demokratiförespråkarna i Kairo när de konfronteras med militären. De svenska politikerna svarade ”allt stöd”.

Några dagar senare deltog jag och mina vänner i en demonstration mot militären där vi krävde säkerhet för den kristna minoriteten, skydd av kyrkorna och att militären ställer islamister som bränner kyrkor inför rätta. Demonstrationen slutade med 27 dödsoffer varav 17 mejades ner av militärfordon och resten dödades med skott och svärd.

Sedan dess har militären använt skarp ammunition och giftig tårgas mot fredliga demonstranter. Totalt har över 300 människor mist livet och tiotusentals har skadats. Dessutom ställdes över 13 000 civila inför militärdomstol.

En delning av makten mellan islamisterna och militären planeras nu i Egypten. Militären och det gamla maktskiktet får straffrihet medan islamisterna får makt över parlamentet.

Demokratiseringsprocessen har tagit fel väg och revolutionen är på väg att tömmas på sitt innehåll. Istället kommer det muslimska brödraskapet och salafisterna att ersätta Mubaraks gamla system och skapa en pakistansk modell med ett islamistiskt parlament och en stark militär som styr bakom kulisserna.

Medan de europeiska politikerna lovade sitt stöd till demokratiförespråkarna finansierade oljeshejker från oljestaterna den islamistiska rörelsen och deras satellitkanaler. Mer än ett tiotal TV-kanaler startades efter revolutionen.

Den salafistiska rörelsen erkänner att Qatar finansierade dem med över 200 miljoner egyptiska pund (cirka 250 miljoner svenska kronor) under förra året. Qatarbaserade nyhetskanalen Al-Jazeera har inte heller varit opartisk i sin rapportering utan stödde helhjärtat det muslimska brödraskapet under valprocessen.

När demokratiförespråkarna på Tahrirtorget krävde Mubaraks avgång i januari förra året visade den svenska regeringen återhållsamhet. Utrikesminister Carl Bildt (M) framhöll i Aktuellt att han litade på Europa och på Amr Moussa. Detta är anmärkningsvärt då Amr Moussa ägnade hela sitt liv åt att arbeta som utrikesminister för Mubarak och som sekreterare för Arabförbundets diktaturer.

Samtidigt krävde demokratiförespråkare att hela det diktatoriska systemet ska upphöra. Jag hoppas att svenska politiker och det svenska folket den här gången lyssnar på demokratiförespråkarna och reagerar starkt och bestämt.

Ett fritt Egypten är bra för Egypten, Sverige och hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *