”Låt revolutionen fortsätta i Egypten”

MÅNDAGEN DEN 18:E JULI 2011

”Låt revolutionen fortsätta i Egypten”

Publicerad i Sydsvenskan 8 juli 2011 0.05 Uppdaterad 9 juli 2011 23.302011-07-08 00:05:01

http://web.archive.org/web/20171008151149/https://www.sydsvenskan.se/2011-07-07/lat-revolutionen-fortsatta

Aktuella frågor.Om inget görs kommer Egypten åter att få ett korrupt valsystem. Därför fortsätter den egyptiska revolutionen med nya demonstrationer idag, skriver Sameh Egyptson vid Scandinavian Culture Center i Kairo.
Idag återupptar egyptierna sin revolution. Revolutionsalliansen, som ledde den första revolutionen i januari, ångrar att den lämnade makten till militären utan att ha förhandlat om hur landet ska styras.

Idag styrs medierna delvis på samma sätt som under Hosni Mubaraks tid. Militären hyllas som räddare av revolutionen och revolutionärerna kallas ofta för kriminella. Militären använder samma metoder som under det gamla styret. Tusentals revolutionärer sitter i fängelse efter domar från militärdomstolen. De är utan rättsskydd och ibland utan advokater. Flickor och kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i samband med oskuldstester.

Under de senaste dagarna kom dessutom domar som friade kända politiker från Mubaraks stab från korruptionsanklagelser, på samma sätt friades polischefer som stod åtalade för mord. Militärens löfte om att lämna över makten till en folkvald regering så tidigt som möjligt klingar därför ihåligt.

När militärchefen Mohammed Hussein Tantawi kom till Tahrirtorget under revolutionen, för att lugna folket med budskap om att varken hans vän Mubarak eller dennes son skulle kandidera i nästa val, förstod han snabbt att detta var otillräckligt. Han föreslog därför att torget skulle invaderas militärt för att skingra demonstranterna – ett förslag han lyckligtvis inte fick gehör för.

Då valde han att enbart tillkalla ledare för Muslimska brödraskapet till förhandlingsbordet. Som medierna utförligt rapporterat om uteslöt Tantawi medvetet ledaren för revolutionsalliansen Mohamed ElBaradei, tidigare chef for FN:s atomenergiorgan.

Militären bjöd istället in medlemmar från Muslimska brödraskapet i konstitutionskommittén för att ändra konstitutionen och skapa en plan för övergångsperioden. Enligt planen ska parlamentsval utlysas i september och detta parlament ska välja en kommitté som ska skriva konstitutionen.

De gamla krafterna tillsammans med de religiösa fundamentalisterna kommer med all sannolikhet att få majoritet i ett sådant val. Inte minst eftersom vallagen nu ger hälften av parlamentsplatserna till självständiga kandidater, som i det tidigare systemet. Ett system som tillät penningstarka kandidater att köpa röster. Andra hälften av platserna går till godkända partier.

De styrande i Egypten säger dessutom bestämt nej till internationella valobservatörer. Militären och de konservativa religiösa krafterna vet att de har lyckats dela kakan mellan sig, trots att ingen av dem var med om att initiera revolutionen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa tidigt till revolutionärerna att de som gör revolution inte alltid är de som styr efteråt.

Den amerikanska staten har starkt intresse av stabilitet och hjälper idag Egypten och den egyptiska militären med stora medel. Under veckan avslöjades att det amerikanska utrikesdepartementet för samtal med Muslimska brödraskapet.

Jag tror att den europeiska parlamentarismen, särskilt den svenska modellen, kan passa Egypten bra. Under de kommande månaderna kommer Scandinavian Culture Center i Kairo att hålla seminarier om den svenska modellen som vi vet lockar många deltagare. Vi bjuder också in svenska partier för samarbete med de nya egyptiska systerpartierna.

Under den första revolutionen reagerade Sverige trögt och hänvisade till EU. Vi hoppades på starka uttalanden från Sverige, men utrikesminister Carl Bildt (M) förlitade sig på Amr Moussa, chef för Arabförbundet. Amr Moussa, som hade arbetat för Mubarak i över trettio år, menade att det inte var nödvändigt att kritisera Mubarak eftersom han ändå skulle tvingas avgå.

De amerikanska politikerna bestämmer idag Egyptens framtid i samtal med den egyptiska militären och Muslimska brödraskapet.

Demonstranterna som ville ha ett nytt system känner sig lurade och vill nu rädda revolutionen. Därför uppmanar de till en fortsättning.

De konservativa vägrade att vara med i protesterna fram till för två dagar sedan. Nu deltar de enbart för att rättvisa ska skipas mot dem som är ansvariga för att demonstranter mördades under revolutionen.

De konservativa avslutar sina protester vid solnedgången medan revolutionärerna fortsätter att demonstrera på gator och torg till dess deras dröm om ett modernt samhälle blir verklighet.

Kommer de att få stöd från det svenska folket, utrikesminister Carl Bildt och EU?

SAMEH EGYPTSON

Sameh Egyptson är chef för Scandinavian Culture Center i Kairo och doktorand vid Centrum för teologi och religionsvetenskap på Lunds universitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *