Så lurade Muslimska Brödraskapet till sig äganderätten till Schejk Zayed-moskén

Utdrag från boken ”Bosättningen: Muslimska brödraskapets organisation och vision i Sverige” av Sameh Egyptson, sid. 134-136.

2.2.3 Historien om Stockholmsmoskén

Bygget av en stor moské var en tvist fråga mellan olika muslimska grupper i Stockholm. Det kan vi läsa om i UDs arkiv och tidskriften Rabita. Islamiska Förbundet i Stockholm har presenterat sig som representanter för alla muslimer och därför tog på sig uppdraget att bygga moskén. Mahmoud Aldebe [en av grundarna för Islamiska Förbundet i Sverige], IFiS berättar om hur Sheikh Zayed-moskén byggdes. Han konstaterar i en artikel till den arabiska webtidning Arabnyheter att han, som ordförande för [Sveriges muslimiska råd], SMR, föreslog för kommunen att man kunde förvandla den gamla övergivna elstationen nära Medborgarplatsen till en moské. Byggnaden är i andalusisk stil, designad av Ferdinand Boberg, och ingår i en serie av fem liknande byggnader, bland annat regeringskontoret, NK och postkontoret i centrum. Dessa byggnader är registrerade som historiska arv. Köpesumman bestämdes till 8 miljoner SEK och SMR överförde projektet till Islamiska Förbundet i Stockholm för att moskén skulle kunna användas av alla muslimer som bor i området.

Enligt Aldebe var IFiS inte en aktiv part men ansåg sig ha rätt att äga moskén för att dess medlemmar ingick i kommittén för bygget. Aldebe var egentligen själv en av dem. För att finansiera köpet av elstationen begav sig företrädarna för Islamiska Förbundet till gulfstaterna där man fick 5 miljoner SEK från en välgörare i Förenade Arabemiraten och ca 2 miljoner från andra länder. Förhandlingen med Förenade Arabemiraten försiggick på högsta nivå. Dåvarande utrikesministern Ahmed al-Suwiadi, fungerade som medlare och lyckades att övertyga familjen Zayed med lockbetet att moskén i Stockholm skulle bära namnet Sheikh Zayedmoskén. Man lyckades få 6 miljoner USD under förutsättning att moskén registrerades gemensamt mellan Zayed-stiftelsen och Islamiska Förbundet i Stockholm. Enligt Aldebe försenade Islamiska förbundet i Stockholm den officiella registreringen av avtalet i Sverige, och avtalet om att bilda en gemensam förvaltningsstyrelse mellan Zayed-stiftelsen och förbundet ägde inte rum.

Moskén invigdes officiellt den 9 juni 2000 och hela ägandet av moskén överfördes till Islamiska Förbundet i Sverige. Enligt Aldebe informerades inte Zayed-stiftelsen om beslutet och förbundet fortsatte att ta emot UAE-delegationer för att finansiera driften av moskén. Efter det att Sheikh Zayed dog och Sheikh Khalifa bin Zayed tillträdde, övergav Förenade Arabemiraten mosképrojektet och överlämnade det helt till Islamiska förbundet. Det enda kopplingen till Zayed var en skiva av marmor med en kopparplatta med namnet Sheikh Zayed på. Marmorskivan togs bort medan kopparplattan lämnades kvar för minnes skull.[1]

Utifrån statliga arkiv ägde Islamiska Förbundet i Stockholm byggnaden. Kontraktet undertecknades 22 september 1994 av ledningen i förbundet, tex Mahdi Gharbi, Zoheir Barhamoune och med Mahmoud Aldebe som vittne. Försäljaren var Stockholms stad och köpeskillingen var 8 miljoner SEK.[2] Den 20 juni 2005 överfördes moskén till Islamiska Förbundet i Sverige enligt fastighetsdokumenten på Gatu- och Fastighetskontoret, och försäljningsvärdet var en gåva från den gamla ägaren – det vill säga Islamiska Förbundet i Stockholm.[3]

I Socialdemokraternas dokument hittar vi korrespondens mellan Aldebe och sekreteraren för Broderskapsrörelsen Ola Johansson gällande en planerad resa tillsammans till Förenade Arabemiraten. Sekreteraren deltog dock inte i denna resa på grund av uppdrag i Sverige. Från UD kan vi också återfinna en begäran från SMR om ekonomiskt stöd för en resa till Förenade Arabemiraten i syfte att studera processen för att integrera utländska arbetare, lära sig av dem och jämföra med processen i Sverige.[4]Jag antar att resorna ingick i förhandling om bygget för moskén. Integration av utländska arbetare i Arabemiraten har jag inte fått något spår av i arkiven eller islamiska skrifter i Sverige.

Islamiska förbundet och dess institutioner placerades på terrorlistan av Förenade Arabemiraten år 2014, då de terrorstämplade samtliga Muslimska Brödraskapets organisationer i Europa. När jag beställde ett dokument som beskriver orsakerna till terrorstämplingen har Svenska UD hemligstämplat dokumentet. Jag överklagade beslutet till regeringen och fick avslag. Man får fortsätta undra över orsakar för hemligstämpling.[5]


[1] Aldebe Mahmoud, محمود الدبعي يكشف عن كيفية سيطرة الاخوان المسلمين على مسجد الشيخ زايد في ستوكهولم ! ! Arab Nyheter, 2014-03-23: http://web.archive.org/web/20140325125133/http://arabnyheter.info/ar/archives/50937

[2] Archive of Streets and Real States Office, file No. 93-904-3965, Gatu- och Fastighetskontor, Region innerstad

[3] Archive of Streets and Real States Office, file No. 05-16918, Gatu- och Fastighetskontor, Region innerstad

[4] Utrikesministeriets arkiv, UD, Dnr. 1996-02-19, 501015

[5] Mejl från Regeringskansliet, 2020-03-19 UD2019/14173/RS. Beslut från Utrikesdepartementet, Ann Linde och Anna Edholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *