Så lyckades Islamic relief förvandla en del av skattebetalarnas miljard till eget kapital och försörja det muslimska brödraskapets internationella nätverk.

Under de senaste 10 åren har Islamic Relief Sverige fått över 900 miljoner endast från SIDA (se årsredovisningar här.)

Vem ligger bakom Islamic Relief och vem styr?

Enligt Skatteverket grundades Islamic Relief av Haytham Rahmeh, en av grundarna till Muslimska Brödraskapets nätverk i Sverige (IFiS). (se mer om honom i avhandlingen Global politisk islam Egyptson 2023). Rahmeh var god vän till kristna socialdemokrater och genom det lyckades han etablera Isalmic Relief i Sverige. Han driver idag en militärstyrka i det inbördeskrigshärjade Syrien.

Islamic Relief Sverige är en sluten organisation med ett fåtal medlemmar (totala intäkter för medlemsavgifter var 3000 kr år 2021). Den inre cirkel som styr Brödraskapets nätverk i Sverige styr också denna organisation (se Egyptson 2023).

Från årsredovisningar läser man att Mostafa Kharraki, grundare av IFiS, och Omar Mustafa, tidigare ordförande för IFiS, är centrala aktörer i styrelsen. Det finns andra nyckelpersoner. Generalsekreteraren Mohamed Ibrahim heter egentligen Mohamed Ibrahim Benmakhlouf och är son till Chakib Benmakhlouf grundare till IFiS och dess ungdomsorganisation SUM. Sonen var också ordförande för SUM.

Fadern beskrivs i arabisk media som emir för Brödraskapet i Sverige. En annan nyckelperson är Lamia Elamri. Idag styrelsemedlem och tidigare ordförande. Hon är grundare till kvinnoavdelningen i IFiS i Sverige och är gift med den tidigare ordföranden för IFiS, Temmam Asbai. (för mer om nätverket se avhandlingen Global politisk islam Egyptson 2023)

Under de senaste 8 åren hade Islamic Relief Sverie 38 anställda, och redovisade år 2021 22 miljoner i eget kapital. Resten skickades till andra grenar av Islamic Relief Worldwide framför allt till Syrien och andra länder där inbördeskrig och islamister deltar i krigen.

Kan SIDA garantera att våra skattemedel inte har hamnat hos bröder, exempelvis Haytham Rahmeh i Syrien, eller bröder i länder där Muslimska Brödraskapet styr Islamic Reliefs filial?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *