Rädda Egypten från inbördeskriget

 

Publicerad: 2012-06-18 13:06, Uppdaterad: 2012-11-26 08:11 på Newsmill

Jag har deltagit i protesterna under mina resor till Egypten och i alla protester vittnade jag om hur den egyptiska militären använde övervåld mot demonstranter. 

 

 

Militärrådet i Egypten har slutligen visat sitt rätta ansikte angående demokrati och presidentvalet. Det löfte de gav, att överlämna makten till de civila i juli, var ett resultat av protester som kostade hundratals demonstranters liv och tusentals skadade. Löftet var inte på riktigt. De försöker istället överlämna presidentposten till General Shafiq, Mubaraks lärjunge. Igår gav justitieministern militären, soldaterna och officerarna, rätt att gripa civila utan domstolbeslut. Idag upplöstes parlamentet och det blev bekräftat att General Shafiq får delta i presidentvalet trots att parlamentet har genomdrivit en lag som förbjöd honom att göra det eftersom han var delaktig i den störtade Mubaraks styre. Den starka staten med all byråkrati kommer att göra allt för att se till att han vinner.

Jag har deltagit i protesterna under mina resor till Egypten och i alla protester vittnade jag om hur den egyptiska militären använde övervåld mot demonstranter. I mars förra året deltog jag med demokratiförespråkarna för att kräva Shafiqs avgång från premiärministerposten. Militärrådet lovade att skydda revolutionen. Folk var på gatorna och de tvingades att följa folkets vilja. Militärrådet har sedan dess lyckats att splittra den politiska alliansen som lyckades att fälla Mubarak.

I april 2011 deltog jag i protesterna med avhoppade egyptiska officerare från den egyptiska militären för att kräva det korrupta militärrådets avgång. Det slutade med att militären invaderade Tahrirtorget och grep alla de protesterande officerarna som i dag sitter i fängelse. Den gången krävde deras aktioner dödsoffer och många skadade.

Min nästa resa var i oktober 2011 i samband med en konferens på Swedish Culture Center, där svenska politiker mötte de nya unga egyptiska politikerna och lovade dem sitt stöd i deras kamp mot diktatur. Jag deltog i en demonstration som slutade med en massaker av kristna demonstranter när militären med sina fordon avsiktligt mejade ner dem.

Under min resa i november 2011 krävde demonstranterna att militärrådet skulle sätta datum för överlämnandet av makten till de civila. Detta krav krävde åter igen många dödsoffer och hundratals skadade, av nervgas förgiftade demonstranter vilket ledde till att många blev blinda och handikappade. Militärrådet har fortsatt att använda våld och mörda vid många andra tillfällen och tiotusentals demonstranter sitter i fängelse efter domar i militärdomstolar.

Militärrådet har hela tiden haft sin långsiktiga plan som började sedan de fick makten från Mubarak, och det är att överlämna makten till General Shafiq. Under de senaste dagarna har militärrådet påbörjat den sista fasen mot att uppfylla sitt mål. Inga polisofficerare har fått straff för att de mördat demonstranter under revolutionstiden. Mubarak och hans inrikesminster fick dom utan hållbara bevis, vilket gör det lätt att överklaga och få en friande dom i en andra instans. Militären, soldater och officerare fick igår rätt att gripa och sätta i fängelse vilken person som helst som protesterar mot den styrande makten. Och slutligen idag upplöstes parlamentet av den konstitutionella högsta domstolen. Detta kommer att leda till att Shafiq vinner valet.

Militärrådet tror att de kan vrida klockan tillbaka och följa Mubaraks plan att ersätta sig själv med General Shafiq och därmed behålla det korrupta systemet. Detta kommer inte de demokratiförespråkare på universiteten i Kairo som jag lärde känna under 80-talet att gå med på. Inte heller de unga studenterna som har kontakt med omvärlden via sina mobiltelefoner och som växte upp med och blev förtryckta och förnedrade av polisstaten kommer att gå med på detta. Militärrådet spelar med höga odds och hoppas nu att folk ska gå med på att betala med sin frihet för att få tillbaka polisen som varit osynlig i Egypten sedan revolutionen.

Jag ber alla svenska politiker som tror på demokrati och mänskliga rättigheter att ta avstånd från militärrådet och kräva rättvisa i Egypten. Utan krav på rättvisa från omvärlden kommer Egypten att hamna i samma läge som Syrien. Rädda Egypten från blodbad.

Jag ber Carl Bildt att ta avstånd från Amr Mousa och lyssna på demokratiförespråkarna på Tahrirtorget. Jag ber Fredrik Reinfeldt att stå vid sitt ord och kräva en ny oberoende rättegång för de ansvariga för
massakern vid TV-huset i oktober förra året.

Lyssna på de unga på Tahrirtorget ”Ert stöd för demokrati kommer vi inte att glömma och vi är säkra på att vi kommer att vinna till slut”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *