Så infiltrerar islamister de svenska partierna

Publicerad i Expressen: 25 nov 2018

Med överlägset flest delningar den dagen. Bara Facebook har haft 13126 delning enligt Socialnyheter.se.

https://www.expressen.se/debatt/sa-infiltrerar-islamister-de-svenska-partierna/?fbclid=IwAR3l28tjrjnpAgeNOcKraQgvGLBtOfwQb5Wx9z_dd7VvLmabqo5e72U4sf4

DEBATT | ISLAMISM. Det finns säkert många som kommer att reagera negativt när jag tar ordet infiltration i min mun. Här vill jag översätta ett ord som användes av den tidigare ordföranden för Islamiska förbundet i Sverige (IFiS)  Mahmoud Khalfi, i dag chef för Stockholmsmoskén. I en artikel i webbtidningen Tunis News använder han det arabiska ordet, ikhtraq, vilket kan översättas till det svenska ordet infiltration.

Skärmdump från artikeln i Tunis News.

Khalfi använde ordet när han beskrev förre bostadsministern Mehmet Kaplans succékarriär i Miljöpartiet och Abdirizak Waberis karriär i Moderaterna. Han tar upp det som exempel för att stötta sina vänner i Muslimska brödraskapet i Tunisien för att de ska få större del av makten. Han informerar dem om att svenska partier, kungahuset och svenska staten har:

”Normaliserat relationerna med Islamiska förbundet som är kända för att tillhöra Muslimska brödraskapet”.

 

LÄS MER: När ska S komma till insikt om islamister

 

Har pågått sedan 1980-talet

I mina studier och forskningsdokument finner jag att islamister redan på 1980-talet började förhandla med politiska partier om röster i val. I en rapport på arabiska skriven av Sveriges muslimska råd (SMR) 2001 beskrevs ett historiskt kapitel som inte många känner till:

”SMR samarbetar med IFiS för att upprätta en islamisk politisk grupp som ska samarbeta och samordna sig med de svenska partierna för att utbilda politiska kadrer. Dessa kadrer ska gå samman med partierna och kämpa för den muslimska minoritetens rättigheter via dessa partier.”

Kan partierna se ett samband mellan de tidigare nämnda faktorerna och avslöjandena som drabbat dem de senaste åren?

Valdes in i S partistyrelse

Mehmet Kaplan hade ett förflutet som ordförande för Sverige unga muslimer, en dotterorganisation som grundades av samma personer som grundade Islamiska förbundet, IFiS. Waberi hade varit ordförande i IFiS när han  lyckades komma in i riksdagen efter valet 2010 och där sattes i försvarsutskottet.

Omar Mustafa som efterträdde Waberi på posten i IFiS  prisade sin företrädares framgångar i intervjuer till den saudiska tv-kanalen El-Ekhbariya och beskrev Waberis framgångar som en del i en gemensam strategi att ge muslimerna särskilda rättigheter i Sverige. Omar Mustafa lyckades så småningom bli invald i Socialdemokraternas partistyrelse, men tvingades avgå efter endast sju dagar, vilka präglades av ständiga avslöjanden om hans relationer till Muslimska brödraskapet. Ett sår i det Socialdemokratiska partiet som verkar svårläkt.

Mehmet Kaplan gick samma öde till mötes som sin vän Omar Mustafa, när hans anknytningar till den turkiska islamistiska rörelsen Milli Görus och andra odemokratiska turkiska organisationer avslöjades.

Sedan dess har olika avslöjanden överträffat varandra. Också Centern har blivit utsatt för infiltration och tvingades att ändra sin kandidatlista till riksdagen inför det senaste valet. Kulmen på eländet var när en miljöpartistisk politiker  ville sälja sin församlings medlemmars röster till Moderaterna, med villkor om förmåner för ett nytt moskébygge.

I Egypten lyckades Brödraskapet infiltrera två av de tre partier som ärvde Nassers socialistiska parti. Båda partierna försvann från den politiska kartan.

Låt inte röster gå före grundvärderingar

För oss som kommer från Mellanöstern är det här inte någon överraskning. I Egypten lyckades Muslimska brödraskapet att infiltrera två av de tre partier som ärvde Nassers socialistiska parti, såväl liberaler som socialdemokrater. Båda partierna försvann från den politiska kartan. Nu är inte läget detsamma i Sverige som i Egypten. Svenska partier har en lång historia, men den här sortens avslöjanden tär på partiernas ideologier och ger fog för anklagelser om att rösterna går före grundvärderingarna.

Det är angeläget att svenska partier nu utreder infiltrationen av islamister och återgår till sina ideologiska värdegrunder. För varje nytt avslöjande förlorar partierna förtroende. Bland förlorarna hittar vi inte minst de muslimska väljare som inte håller med islamisterna.

Det är dags att utreda saken nu – innan det är försent.

 

Av Sameh Egyptson

Forskare i interreligiösa relationer, Lunds universitet

Aktuell med boken ”Holy white lies” som bland annat tar upp Muslimska Brödraskapet teologi, strategi och infiltration i Sverige

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *