Aftonbladet: Sluta låta extremister tala för alla muslimer!

Mahmoud Aldebe uttrycker i sin debattartikel (2025-05-11) en frustration över att invandrare, trots att de ”gör allt rätt”, ändå inte får arbete. Han tillskriver detta ett strukturellt rasistiskt och islamofobiskt samhälle. Men när han använder pronomenet ”vi” för att representera alla muslimer i Sverige, blir det problematiskt.

Aldebe har en lång historia av att företräda en reaktionär tolkning av islam. Som grundare av Sveriges muslimska råd och Islamiska förbundet i Sverige har han förespråkat särlagstiftning för muslimer, inklusive att imamer ska godkänna skilsmässor och att muslimska barn ska få separat undervisning i islam och arabiska. Dessa förslag har tidigare mött stark kritik och avfärdats av samtliga politiska partier.

I min avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” analyserar jag kopplingarna mellan Islamiska förbundet i Sverige och det globala Muslimska brödraskapet. Jag identifierar åtta indikatorer på tillhörighet, inklusive ideologiska och organisatoriska likheter, och drar slutsatsen att Islamiska förbundet i Sverige kan betraktas som en svensk gren av Muslimska brödraskapet.

När Aldebe talar om ”vi” och hävdar att muslimer diskrimineras för att de följer koranen och profetens tradition, bidrar han till att cementera en stereotyp bild av muslimer som en homogen grupp med enhetliga religiösa praktiker. Detta osynliggör den mångfald av tolkningar och sätt att leva som faktiskt existerar bland muslimer i Sverige.

För att motverka diskriminering och främja integration är det avgörande att erkänna och lyfta fram denna mångfald. Muslimer i Sverige har olika sätt att tolka och praktisera sin tro, och det finns ingen enhetlig ”sann islam”. Genom att ge utrymme åt en mångfald av muslimska röster i offentligheten kan vi bryta ner stereotyper och främja en mer inkluderande samhällsdebatt.

Aftonbladet och andra medier har ett ansvar att inte låta enskilda individer med kontroversiella åsikter dominera diskussionen om islam och integration. Istället bör de sträva efter att representera den breda palett av erfarenheter och perspektiv som finns bland muslimer i Sverige.

Sameh Egyptson
Forskare i interreligiösa relationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *