Beslut 24-11-21 Dnr P 2023/1611 LU:s nämnd för prövning av misstanke om avvikelse från god forskningssed angående Egyptsons doktorsavhandling
Med anledning av Luns universitets beslut 24-11-21 om min avhandling och dess forskningsetik vill jag framhålla följande:
- Lunds universitets ”Nämnd för utredning av avvikelser från god forskningssed” har behandlat de anmälningar om oetisk forskning som har inkommot mot min godkända doktorsavhandling Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige (2023). Nämnden kommer fram till att jag borde ha ansökt om etikprövningstillstånd trots att mitt avhandlingsarbete påbörjades innan etikprövningslagen fanns. Nämnden bedömer det så att jag 2013 startade ett helt nytt forskningsprojekt och att jag då borde ha ansökt om etikprövning, Jag och institutionen anser att den ändring i avhandlingens inriktning som skedde 2013 var inom ramen för det ursprungliga avhandlingsprojektet och att etikprövning alltså inte behövdes.
- Kritiken från nämnden är juridiskt formell, forskningen har bedrivits ”i form av avsaknad av erforderliga tillstånd”. Däremot tar nämnden inte ställning i sakfrågan, om jag faktiskt har bedrivit oetisk forskning eller inte, bara att det ”inte var god forskningssed” när jag underlät att ansöka om etikprövning.
- Jag har gång på gång argumenterat för att min forskning inte är oetisk eftersom jag dels har förlitat mig på uttalanden som undersökningspersonerna själva gjort, t.ex. på hemsidor, intervjuer eller i tidningsartiklar, dels på uppgifter som de själva har inlämnat till offentliga myndighet, och därmed gjort offentliga, t.ex. protokoll från årsmöten. Därmed har jag kunnat kartlägga ett nätverk av politisk islam tillhörigt det globala Muslimska brödraskapet och dess organisationer i Sverige.
- Min avhandling, som kan laddas ner här, godkändes vid disputationen den 10 februari 2023. Betygsnämnden var oenig, som bekant. Men den avvikande ledamoten kritiserade avhandlingens begreppsliga otydlighet, inte forskningsetiken.
- Jag anser att etikprövningslagen ska tolkas så att det ska var möjligt att forska, inom samhällsvetenskaplig och humaniora, på källmaterial med offentliga uttalanden och offentliggjorda uppgifter. Etikprövning medför nämligen i många fall bedömningar där konformism och ängslighet motverkar frimodighet och kritiskt tänkande, och därmed att viktig samhällsforskning inte kommer till stånd. Ett tydligt exempel på sådan ideologiskt motiverad konformism är frånvaron av forskning, under ett par viktiga förlorade decennier, om vad segregationen och det sociala tillståndet i landets ”förorter” kan komma att medföra; konsekvenser som nu drabbar många oskyldiga.
- Jag vill slutligen tacka institutionen och fakulteten som lät genomföra disputationen trots den politiskt motiverade kritik som pågått en längre tid, samt den politiskt motiverade kampanj som pågick mot avhandlingen från en organiserad påtryckningsgrupp. Därmed stod institutionen och fakulteten upp för forskningens frihet, doktorandens rätt, samt för det kritiska tänkande som det är universitets uppgift att utöva, försvara och främja.
Sameh Egyptson
Tol. dr. Interreligiösa relationer
0707267161